PRVA POMOĆ

Ubrzajte rad Windowsa 7

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 12.05.2010 16:35
  • Objavljeno 12.05.2010 u 14:37
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Windows 7 već nudi poprilično ubrzanje u odnosu na Vistu, a mi vam nudimo još nekoliko savjeta da taj OS učinite još bržim. Ovi savjeti će biti posebno korisni vlasnicima malo starijih računala za koje je novi operativni sustav malo prevelik zalogaj

Isključite indeksirano pretraživanje

Desnim klikom na ikonu Computer izaberite Manage, zatim kliknite na Service and Applications. Nakon toga kliknite na Services. Pronađite stavku Windows Search, desno kliknite na nju i odaberite Properties. Na ekranu koji se pojavio morate onesposobiti (disable) stavku Startup type. Klinite Apply i zatvorite sve prozore.

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Indeksirano pretraživanje stalno prati određene datoteke i tako u vrlo kratkom vremenu daje rezultate. Ne koristite li često funkciju pretraživanja, nećete ni osjetiti da ste isključili indeksiranje.

Isključite Aero

Desnim klikom na ikonu Computer izaberite Properties, a zatim Advanced System Settings da se otvori prozor System Properties. Na tabu Advanced izaberite Performance pa Settings, a potom  Custom i isključite sve ponuđene opcije osim zadnjih četiri. Ako želite, možete isključiti i treću odozdo.

Aero uljepšava Windowse, ali nakon nekoliko dana ili tjedana zasitit ćete se novosti i bit će vam svejedno kako Windowsi izgledaju, a brži rad će vam u većini slučajeva značiti puno više od izgleda.

Isključite UAC

Konstantno paljenje UAC-a, koji štiti vaše računalo od neovlaštenog pristupa, troši određeno vrijeme i usporava rad na računalu pa možete isključiti opciju User Access Control. Imajte na umu da ćete tako sniziti sigurnosni nivo vašeg računala.

Na Control Panelu otvorite User Accounts pa kliknite na Change User Account Control Settings, a zatim nađite Never Notify. Kliknite OK i ponovo pokrenite računalo.

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Isključite Sidebar i Gadgete

Desnim klikom na Sidebar izaberite Properties. Na prozoru koji se otvori maknite kvačicu sa stavke Start sidebar when Windows Starts. Na taj način ćete uštedjeti neko vrijeme pri pokretanju Windowsa.

Isključite Thumbnail Preview

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Opcija Thumbnail Preview pokazuje sadržaj direktorija prije nego što korisnik uđe u njega. To znači da operativni sustav stalno motri sadržaj svih direktorija, a to doista troši resurse.

Dvostruko kliknite na Computer, zatim na meni Organize i izaberite Folder and Search Options. Pod sekcijom Folders Options kliknite na tab View i stavite kvačicu na opciju Always show icons, never thumbnails.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi