BUDUĆNOST PRIJEVOZA?

Uber testira svoj prvi automobil bez vozača

20.05.2016 u 06:52

Bionic
Reading

Stanovnici grada Pittsburgh u Pennsylvaniji ovih dana na cesti mogu vidjeti i neobično opremljen Ford Fusion (američko izdanje modela Mondeo). Na krovu vozila se može vidjeti brdo senzora, radara i kamera, a slično vrijedi i za druge površine vozila. Što to sprema Uber?

Posrijedi je testno vozilo iz Uberovog odjela Advanced Technologies Center, a koje služi za testiranje autonomnih mogućnosti i prikupljanje podataka potrebnih za izradu vrijednih kartografskih rješenja za autonomna vozila općenito.

'Testiranje u stvarnim uvjetima je ključno u našim naporima da razvijemo autonomnu tehnologiju za vozila. Takva vozila imaju potencijal spasiti milijune života i poboljšati kvalitetu života za ljude diljem svijeta. 1,3 milijun ljudi pogine na cestama svake godine, a 94 posto njih nastane zbog ljudske greške', piše Uber u priopćenju za medije.

Iz sličnog razloga razvoju autonomnih vozila posvetili su se i brojni drugi igrači na svjetskim tržištima. Velika je vjerojatnost da će prometnice sutrašnjice biti toliko sigurnije koliko bude veća zasićenost naprednim vozilima. No, do tog trenutka je preostalo još mnogo vremena, a i u Uberu su toga svjesni.


Stvari su još uvijek u povojima, no svaki dan se saznaje nešto novo i dolazi do poboljšanja, navodi Uber. 'Fokus nam je sada u tom da dobro integriramo tehnologije i osiguramo se da je sigurna za sve na cesti - bilo da je riječ o pješacima, biciklistima ili drugim vozačima.'

Mnogi analitičari smatraju da će se na prometnicama po pitanju mogućnosti autonomne vožnje prvo masovno pojaviti kamioni, a trebali bi slijediti pružatelji usluga prijevoza. Upravo u tom segmentu Uber će zasigurno tražiti svoju ulogu.