HTC I INQ

U potrazi za Facebook telefonom

15.02.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Jedna od tema na ovogodišnjem Mobile World Congressu u Barceloni bio je i Facebook telefon. Iako nitko nije predstavio nešto pod tim nazivom, nekoliko se tvrtki približilo toj ideji

Tvrtka INQ, koja je ljubomorno štitila svoje uređaje iza staklenih pregrada i mora čuvara (navodno su im prošle godine na MWC-u ukrali tri telefona), neprestano se pokušava nametnuti kao proizvođač Facebook telefona. Njihov INQ Cloud Touch nudi 'duboku' integraciju s Facebookom, a ostatak je prilično standardan za ovaj tip uređaja: kamera razlučivosti pet megapiksela, zaslon dijagonale 3,5 inča te HSPA povezivost.

HTC je pak danas predstavio dva Androida nazvana HTC Salsa i HTC ChaCha, oba s posebnom tipkom za Facebook koja omogućuje instantno slanje sadržaja koje trenutno gledate na Facebooku. To može biti glazba koju trenutno slušate, dokument ili aplikacija.

I Microsoft je na jučerašnjoj prezentaciji koju je održao direktor te kompanije Steve Ballmer puno govorio o integraciji njihove mobilne platforme Windows Phone 7 s Facebookom. Kontakti u telefonu, slike i ostali sadržaji konstantno su povezani s tom društvenom mrežom pa tako primjerice na početni zaslon telefona možete postaviti neki od svojih kontakata te lako pogledati njihove fotografije u memoriji telefona, ali i one na Facebooku ili Twitteru.

Iako Facebook kategorično odbija svaku pomisao o nečemu što bi se zvalo 'Facebook telefon', čini se da će sljedeća generacija pametnih uređaja imati Facebook u svom genetskom kodu (kako to tvrde u INQ-u). Nama pak ostaje ustvrditi da je već bilo i vrijeme da se to dogodi.