GREEN BANK

U ovom mjestu svi su bežični signali - zabranjeni

09.09.2017 u 10:05

Bionic
Reading

Gradić Green Bank u Zapadnoj Virginiji prava je noćna mora za sve ovisne o tehnologijama. Razlog za to je jednostavan - riječ je o National Radio Quiet Zoni (NRQZ), u kojoj su zabranjene sve radioemisije

Mobiteli, Bluetooth gadgeti, Wi-Fi, ništa unutar ove zone ne može funkcionirati. Štoviše, nedavno je jedna od trgovina u mjestu Green Bank morala ukloniti automatska vrata jer su stvarala previše smetnji. Gradić je naime srce NRQZ-a, površine ukupno 34.000 četvornih kilometara. 

Na ovaj način su od mogućih izvora šuma zaštićena dva nacionalna radioteleskopa, a pravila su najstroža upravo u ovom gradiću s niti 200 stanovnika. Pravila su zapravo toliko stroga da patrole stalno kruže ulicama i love zabranjene bežične signale. 

Dom najvećem upravljivom radioteleskopu

Ovakvo što je nužno. Green Bank Telescope je najveći upravljivi radioteleskop na svijetu te je riječ o komadu znanstvene opreme od neprocjenjive važnosti za istraživanje svemira. Na tom mjestu istraživači love radiovalove koji su prešli nepojmljive udaljenosti i vrijeme, otkrivajući kako su nastale zvijezde i čitave galaksije. 

Bilo kakav, pa i najmanji signal s lokacije bliske teleskopu može uništiti mnoštvo istraživanja. 

Hitne službe jedine s dozvolom

Jedini dio stanovništva tog dijela koji smije koristiti komunikacijsku opremu su hitne službe. No i kod njih su stvari ograničene na vrlo kratki domet. Za one koji se izgube u tom području dostupna je tek jedna telefonska govornica - koju za korištenje treba i platiti. 

Zanimljivo je da u ovako malom mjestu stanovništvu sve ovo odgovara. Štoviše, mnoštvo onih koji tvrde da boluju od hiperosjetljivosti na elektromagnetske valove (iako takvo što znanstveno nije dokazano) našli su oazu mira u Green Banku te se u njemu trajno smjestili. 

Nije sve apsolutno tiho

Nakon mnogo inženjerskih testova AT&T je ipak omogućio mobilnu mrežu na malom dijelu skijališta Snowshoe Mountain Ski Resort. Ovo nije bilo nimalo jednostavno izvesti, a na lokaciji se nalazi čak 180 antena uz kakvih pet kilometara optike pa signali ne moraju putovati predaleko i ugroziti rad teleskopa. 

Turisti i posjetitelji lokacije tako ipak mogu pristupiti mobilnoj mreži na malom dijelu, a Karen O'Neill iz AT&T-a je objasnila kako mobiteli u standardnom radu emitiraju oko 500mW. Na skijalištu emitiraju pak manje od 1mW jer su okruženi dobrim signalom, prenosi Mental Floss.