MOBILE APP CONNECT

U Osijeku odabrano pet najboljih mobilnih aplikacija

16.01.2014 u 21:10

Bionic
Reading

Start-up scene Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije dobile su nove nade koje su ponudile mobilne aplikacije za sparivanje pasa, predviđanje poteškoća u prometu, dijeljenje troškova prijevoza, turističke informacije i za učenje abecede

U osječkom hotelu Waldinger održan je Mobile App Connect, na kojem su se predstavile mobilne aplikacije nastale pod kapom projekta financiranog putem Europske unije e-Mobil.

Radi se o projektu u vrijednosti od 160 tisuća eura (oko 1,2 milijuna kuna), u sklopu kojeg je 50 visokoobrazovanih i nezaposlenih polaznika s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, pod mentorstvom stručnjaka, educirano za razvoj mobilnih aplikacija.

Projekt provodi Pučko otvoreno učilište Algebra, uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Zajednice osoba s invaliditetom Hrvatske SOIH. Suradnici na projektu bili su i Hrvatska udruga poslodavaca te portal Moj posao.

'Nezaposlenost u ovim županijama velik je problem. Projektom se željelo utjecati ne samo na povećanje zapošljivosti polaznika, već i na osvještavanje njihovih poduzetničkih potencijala, kako bi u budućnosti i oni mogli postati važan gospodarski čimbenik i poslodavac.

Mobilne aplikacije danas predstavljaju potentno i rastuće tržište, iziskuju mala ulaganja, a imaju velik izvozni potencijal. Te su vještine sve više tražene kod poslodavaca, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

U sklopu projekta pojavilo se 12 ideja za aplikacije, baziranih na zanimljivim i inovativnim idejama. Tijekom projekta desetak polaznika zaposlilo u osječkim ICT tvrtkama', istaknuo je Mislav Balković, ravnatelj Otvorenog učilišta Algebra.

Stručni je žiri odabrao pet mobilnih aplikacija s najvećim tržišnim potencijalom. Pobjedničke aplikacije su:

GeoBreeder - vlasnicima čistokrvnih pasa olakšava pronalaženje odgovarajućih partnera/ica za njihove ljubimce i udomljavanje pasa

Traffic Report - olakšava primanje i objavu informacija važnih za neometano odvijanje prometa

Trip Agent - olakšava pronalaženje zainteresiranih za podjelu troškova prijevoza i transporta

Mango - nudi turističke informacije o hrvatskim gradovima

ABC karte - alat koji djeci pomaže pri savladavanju abecede.

Izvan konkurencije našla se aplikacija VU info, nastala spajanjem tri različite aplikacije srodne, odnosno komplementarne tematike, a koja građanima Vukovara i posjetiteljima tog grada nudi obilje korisnih servisnih i povijesnih informacija.

Prilikom odabira najperspektivnijih, stručni je žiri uzimao u obzir izvedbu aplikacije, lakoću korištenja za korisnike te poslovni model i mogućnosti monetizacije. Velik utjecaj u konačnom odabiru imalo je i predstavljanje mobilne aplikacije na licu mjesta, s obzirom na to da se radi o vještini koja je potrebna pri budućem predstavljanju pred potencijalnim investitorima i poslovnim partnerima.

Pobjednici će dobiti financijsku podršku za marketinške aktivnosti i promociju svojih mobilnih aplikacija nakon što budu dovršene u protuvrijednosti 1.100 eura (oko 8,3 tisuće kuna), a u finalnoj fazi projekta na raspolaganju će imati stručnjake za područje razvoja i prodaje mobilnih aplikacija, financija, poduzetništva i pravna pitanja.

Uz njihovu pomoć moći će osnovati vlastite tvrtke, samozaposliti se ili pronaći poslovne partnere.

Luka Sučić, HT-ov čovjek u hub:raumovom akceleratoru za startupove u Krakowu, čestitao je pobjednicima, ali je i poručio onima koji nisu ušli u uži izbor da ne odustanu jer su i njihove ideje i projekti bili prilično blizu uvrštavanju među pet najboljih.

Mobile App Connect Osijek bio je završetak jedne etape projekta e-Mobil, polaznici će, ali i svi koji imaju interesa u pokretanju ovakvog tipa poslovanja, moći nastaviti koristiti Virtualni inkubator i portal Pokreni posao, koji su nastali u sklopu ovoga projekta.

Preko Virtualnog inkubatora mogu se direktno dobiti stručni savjeti i kontaktirati kompetentni profesionalci koji će pružiti odgovore na sva pitanja vezana uz pokretanje posla i ICT sektor.