SONY ERICSSON SATIO

U isto vrijeme i Walkman i Cybershot

29.12.2009 u 14:38

Bionic
Reading

Sony Ericsson Satio mobilni je telefon koji objedinjuje svjetove Walkmana i Cybershota. Nažalost, njegov ekran osjetljiv na dodir i softver koji ga pokreće zaostaju za vodećim takvim uređajima na tržištu

Prvotno poznat pod imenom Idou, ovaj telefon najavljen je prije skoro godinu dana. Tijekom tog vremena ime mu je promijenjeno u Satio i tek nedavno se našao u prodaji. Ljubitelji multimedije će se veseliti ovom mobilnom telefonu, a oduševljeni će biti oni koji se nikako nisu mogli odlučiti žele  li više CyberShot ili Walkman Sony Ericsson. Satio je oboje i bilo je vrijeme da Sony Ericsson u jednom top modelu ujedini te funkcije.

Zanimljivo je da se ujedinjenje dogodilo u mobilnom telefonu formata sličnog iPhoneu ili nekom od Androida. Forma Satia jest velik ekran osjetljiv na dodir s tek nekoliko tipaka na kućištu telefona. Operativni sustav koji sve to pokreće jest Symbian S60 5th Edition. Isti takav operativni sustav koristi i Nokia 5800 – prvi telefon s ekranom osjetljivim na dodir finskog proizvođača. Nažalost, mana tog operativnog sustava na telefonima s ekranom osjetljivim na dodir je kratko kašnjenje u izvršavanju naređene mu komande. Kod Satia je to čak i malo više izraženo nego kod modela 5800. Sony Ericsson Symbina je prekrio svojim sučeljem koje značajno olakšava upravljanje telefonom korištenjem prsta. U današnje doba prisiljavanje na upotrebu stilusa smatramo negativnom osobinom što je na ovom modelu uglavnom izbjegnuto.

Izbornici su potpuno drukčiji od onoga na što su navikli korisnici ovog proizvođača i trebat će neko vrijeme da pohvataju gdje je što na ovom telefonu. U tome im Sony Ericssonovi inženjeri i nisu baš bili od pomoći, jer su neke stvari zakopane iza previše klikova.

Ako oprostite ovom telefonu navedene mane, bit ćete jako zadovoljni njegovim fotografskim mogućnostima, kao i kvalitetom reprodukcije glazbe. No, ima tu još sitnih propusta: primjerice, proizvođač je propustio uključiti utor od tri i pol milimetra za slušalice na telefonu; on se nalazi na daljinskom modulu priloženih slušalica. Velik ekran i način na koji se upravlja telefonom posebno će se dopasti onima koji često fotografiraju. Komande su lako dostupne, a opcije pri fotografiranju se mogu mjeriti s nekim jednostavnijim kompaktnim fotoaparatom. Ekran s izvrsnim prikazom odmah će pokazati koliko je fotografija uspjela.

Surfanje internetom pomoću priloženog preglednika vrlo je upotrebljivo. Preglednik je daleko napredniji od proizvoda na koje samo navikli nalaziti u SE telefonima te stranice otvara doista brzo uz tek minimalne probleme sa formatiranjem. Opet ćemo primijetiti da izvrstan ekran ima u tome veliku ulogu.

Satio je, usprkos svojim manama, najbolji Sony Ericsson predstavljen ove godine. Glavni razlog tome je nevjerojatna količina tehnologije i mogućnosti ugrađena u njega. Neke stvari rade bolje, neke lošije, ali sve je tu. Nadamo se da ćemo uskoro vidjeti osvježenja firmwarea koja će ubrzati rad s ekranom i da će Sony Ericsson napredovati u izradi Satia 2, jer uz određena poboljšanja ovakva platforma bi mogla imati svijetlu budućnost.

SPECIFIKACIJE
SE Satio
Radne frekvencije: 850/900/1800/1900/UMTS/HSDPA
Tip ekrana: 16M boja
Veličina ekrana: 360 puta 640
Memorija: 128MB + microSD
Dimenzije: 122 puta 55 puta 13 mm
Masa: 126g
Vrijeme razgovora: 4,5 h
Vrijeme na čekanju: 340h
Ugrađena kamera: 12 megapiksela
Komunikacija: Bluetooth, WiFi
GPS prijamnik: da
Prijenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
Cijena: 4.499 kn
Ustupio: Sony Ericsson
www.sonyericsson.com