NOSIVA SKULPTURA

U digitalnom svijetu svi smo goli i ranjivi, pogotovo uz ovu haljinu

16.06.2014 u 06:59

Bionic
Reading

x.pose je nosiva 'skulptura' koja riječima autora predstavlja istraživanje i uvid u trenutnu internet kulturu naše generacije te odnosa koje dijelimo s našim podacima. Prema našim aktivnostima, kompanije su u stanju dobiti jasnu sliku o tome gdje smo, što radimo, kako se osjećamo ili čak - kamo idemo.

Projektom se pokušava objasniti koliko malo kontrole imamo u digitalnom svijetu, za razliku od opipljivog gdje se možemo obući kako god želimo. U digitalnom svijetu, mi smo goli i ranjivi, što jasno demonstrira x.pose.

'Već smo ustupili kontrolu naših digitalnih podataka, a x.pose ide korak dalje emitirajući podatke nositelja kako bi ih vidio bilo tko', stoji u objašnjenju projekta. Skulptura postaje prozirnija što je korisnik više podataka prenio mobilnom mrežom, a cijeli sustav se sastoji od 3D ispisane mreže unutar koje su smješteni reaktivni ekrani, Arduino sklop i Bluetooth veza. Ekrani mijenjaju ne samo prozirnost ovisno o sirovoj količini podataka koji su preneseni, već i ovise o korisnikovoj lokaciji:

Ova haljina otkriva više kože, što je korisnik više online

Više o projektu je moguće pronaći na linku