nema više lošeg kadriranja

Twitter olakšava objavu slika, pogledajte što su dodali

11.03.2021 u 11:20

Bionic
Reading

Poznata društvena mreža uvodi značajku koja će svima olakšati objavu slika i reducirati omraženo isjecanje dijelova kadra nakon pojave u Twitter timelineu

Twitter je razvio potencijalno rješenje problema sa rezanjem rubova slika, micanjem rezanja rubova slika. Kompanija je u srijedu službeno objavila da isprobava 'što vidiš to dobiješ' prikaz slike pri uređivanju objave te eksperimentira sa prikazom slika sa netaknutim rubovima. Na ovaj će način slike u Twitter timelineu izgledati isto kao u albumu pošiljatelja, objašnjava Verge.

'Isprobavamo novu značajku za Android i iOS: Kad objavite jednu sliku, slika će izgledati u okviru za obradu isto kako izgleda na timelineu - veća i bolja' piše u službenoj objavi. Kompanija također testira mogućnost objava slika u 4K rezoluciji kao dio nastojanja 'poboljšanja dijeljenja i pregleda slika i videa na Twitteru'.

Uz promjenu u sučelju za unos objave Verge naglašava da bi trebalo biti manje 'iznenađenja' koja priređuje algoritam - poput nekoliko slučajeva kad je alat za automatsko rezanje slike više volio bijela lica od crnih. U velikom broju ovakvih slučajeva Twitter je rezao velike slike pomoću algoritma što je povelo nekoliko pitanja o tome kako softver preferira određene boje kože, kao i niz drugih faktora.

Twitter je kao reakciju objavio da njihov algoritam nakon testiranja ne prikazuje tendenciju prema određenim rasama, pa je usput priznao da moraju napraviti detaljniju analizu kako bi izbjegli situacije gdje se situacija može interpretirati na ovaj način.

Nakon svih peripetija i kontroverzi izgledno je da Twitter polako izlazi sa rješenjem, barem u testnoj fazi. Voditelj dizajna Dantley Davis kaže da će izrezivanje dugih slika od sad biti 'centrirano', no nije spomenuo kada bi nadogradnja mogla stići svima.