CARLOS RAMIREZ

Tvorac 'trollfacea' zarađuje tisuće i tisuće dolara

13.04.2015 u 08:18

Bionic
Reading

Malo kojem internautu grafika 'trollfacea' nije poznata, no jednako tako malo tko zna izvornog autora. U pitanju je 24-godišnji Carlos Ramirez koji je 2008. napravio strip u MS Paintu. Taj strip, ili bolje rečeno, trol iz stripa, i dalje uživa ogromnu popularnost

Patrick Kepek sa stranice Kotaku imao je priliku razgovarati s Ramirezom koji je otkrio kako je sve bilo tek splet okolnosti. 'Nisam imao nikakvu posebnu namjeru podijeliti strip s drugima, poslao sam to na 4chan board vezan za videoigre i otišao spavati. Probudio sam se sljedeće jutro da bih otkrio koliko puta je sadržaj podijeljen na drugim stranicama', rekao je Ramirez.

Autoru popularnog lika trola ni dan danas nije jasno zašto je taj lik postao tako značajan. 'Nemam pojma. Jednostavan je. Prepoznatljiv u svim veličinama. Ne znam. Upečatljivog je dizajna, a sve to nije bila namjera dok sam ga radio. Nisam grafički dizajner. Definitivno nije riječ o mom najboljem radu', rekao je.


Kada je lik trola stjecao popularnost, Ramirez je bio 18-godišnjak, živio je s roditeljima. Nije mogao ni u snovima zamisliti da će njegov uradak upasti u pop kulturu preko drugih stripova (Marvelov 'Deadpool') pa do općenitog statusa mema. Pokušao je sakriti svoj rad od roditelja, no bilo je neizbježno da saznaju za to - i začudo - bili su ponosni na njega. Štoviše, majka ga je natjerala da stvar zabilježi u Uredu za zaštitu autorskih prava u SAD-u.

Od registracije i zaštite 2010., Ramirez je ugrabio više od 100 tisuća dolara u licencama i ostalom materijalu vezanom uz trollface. Priču možete pročitati na izvornoj poveznici u nastavku.