KORISTE IH BEZ DOZVOLE

Tuže Facebook zbog privatnih poruka

03.01.2014 u 10:43

Bionic
Reading

Najveća društvena mreža na svijetu prati vaše privatne poruke, prikuplja podatke iz njih i bez dozvole ih koristi kako bi vas oglašivači bolje ciljali sa svojim kampanjama, tvrde u zajedničkoj tužbi dvojica njenih korisnika

Iza tužbe stoje Matthew Campbell i Michael Hurley, a tvrde da Facebook pregledava privatne poruke kako bi iz njih izvukao podatke i profilirao korisnike, olakšavajući tako posao oglašivačima, piše CNET, čime krši odredbe američkog zakona koji regulira pravo na privatnost u elektroničkim komunikacijama.

Campbell i Hurley se pozivaju na izvješće švicarske tvrtke High-tech Bridge, prema kojem Facebook skenira linkove u privatnim porukama.

'Korisnici vjeruju da su privatne poruke doista privatne, pa su stoga skloni otkriti pojedinosti o sebi koje inače ne bi. Facebook to obilato koristi za povećanje zarade', naveli su u tužbi podignutoj u ime svih korisnika Facebooka u SAD-u.

Traže sudsku zabranu takve prakse te naknadu od sto dolara (oko 600 kuna) za svaki dan u kojem se Facebook ogriješio o zakon ili deset tisuća dolara (oko 60 tisuća kuna) za svakog oštećenog korisnika koji je slao ili primio URL putem privatnih poruka.

Iz Facebooka su poručili da su optužbe neutemeljene te da su spremni braniti se.