KRENULO JE, KRENULO

Tužba protiv Instagrama zbog 'svojatanja' fotografija

27.12.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Lucy Funes iz San Diega nisu se svidjela nova pravila korištenja Instagrama pa je podigla tužbu. Smatra da novim pravilima Instagram 'krade imovinu korisnika'

Nova pravila korištenja i privatnosti na Instagramu nisu još ni krenula u upotrebu, a već je podignuta prva tužba zbog njih.

Pravila koja je ranije predložio Instagram, a koja bi omogućila tvrtki da prodaje fotografije oglašivačima bez naknade autoru fotografije, izazvala su burne reakcije među korisnicima.

Neki su takva pravila nazvali krađom, a drugi odlučili izbrisati svoje fotografije i profile s Instagrama.

Iako su se iz Instagrama pravdali kako je riječ o loše sročenom pravnom rječniku, u San Diegu je podignuta prva tužba zbog 'krađe imovine korisnika', javlja TG daily.

'Nova pravila prenose vrijedna imovinska prava na Instagram i istovremeno rješavaju Instagram svake  odgovornosti za komercijalno iskorištavanje korisničkih fotografija i umjetničkog sadržaja te ga štite od pravne odgovornosti', stoji u tužbi koja bi mogla pokrenuti pravu lavinu sličnih tužbi.

Tužiteljica Lucy Funes traži da se Instagramu zabrani uvođenje novih pravila.

A dok sud ne odluči o opravdanosti tužbe, Instagram i dalje gubi korisnike koji ne žele prepustiti svoje fotografije u ruke korporacije koja je u vlasništvu Facebooka.