WI-FI NA SVAKOM KORAKU

Turistima besplatan hotspot na više od 500 lokacija

30.05.2014 u 13:16

Bionic
Reading

Ministarstvo turizma objavilo je rezultate Programa poticanja slobodnog pristupa Internetu u turističkim destinacijama (Hotspot Croatia)

Glavni ciljevi programa su omogućavanje korištenja besplatnog bežičnog pristupa Internetu na turistički najfrekventnijim otvorenim površinama koje nude javne turističke sadržaje. Tako će se ove godine sufinancirati zahtjevi ukupno 103 korisnika, odnosno jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, čime će se uspostaviti 242 nove pristupne točke, a nadograditi 51 postojeća točka iz prošlogodišnjeg programa. Također, sufinancirat će se i postavljanje 49 wi-fi interpretacija, od kojih 42 u primorju i najmanje 7 na kontinentu.

Ministarstvo turizma je za financiranje ovog programa izdvojilo ukupno 2 milijuna kuna, s time da se pristupne točke sufinanciraju do 50 posto, a wi-fi interpretacije do 80 posto ukupne vrijednosti. Na ovogodišnji javni poziv pristiglo je ukupno 127 zahtjeva, a veliko su zanimanje s oko 46 zahtjeva pokazale brojne kontinentalne županije, uključujući i grad Zagreb. Slijedi Primorsko-goranska županija s 23 zahtjeva, Splitsko-dalmatinska s 18, Zadarska sa 16 te Istarska, Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska županija s po 7 zahtjeva.

Za program „Hotspot Croatia“ ove je godine Ministarstvo objavilo javni poziv 13. ožujka, na koji su se mogle javiti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Aktualni program obuhvaća mogućnost uspostave novih hotspot pristupnih točaka, a kao novitet predlaže nadogradnju već postojećih te obilježavanje novih i već postojećih pristupnih točaka wi-fi interpretacijama, tj. instalacijama u javnom prostoru koje doprinose prepoznatljivosti i promociji lokacija na kojima će se gostima osigurati besplatni pristup Internetu.

Navedeni je program bio raspisan i prošle godine, a zbog velikog interesa i odličnih rezultata odlučeno je da se raspiše i ove godine u proširenoj verziji. Na prošlogodišnji javni poziv pristiglo je ukupno 112 zahtjeva, od kojih je odobreno njih 75 i čime je uspostavljeno više od 270 pristupnih točaka, a za što je Ministarstvo turizma lani izdvojilo 1,5 milijuna kuna. Dakle, putem programa Hotspot Croatia u Hrvatskoj će biti uspostavljeno više od 500 točaka za pristup besplatnom Internetu.

Odabrane lokacije bit će obilježene wifi interpretacijama, ili grafičkim znakom u obliku ploče/naljepnice.