POBJEDNICA LABA SLAVE

Tko smo mi? Pretežno bakterije!

10.06.2013 u 16:43

Bionic
Reading

Na osmom po redu natjecanju mladih znanstvenika u popularizaciji znanosti 'Laboratorij slave' pobjedu je odnijela Andrea Gelemanović iz Samobora koja je žiri osvojila svojom prezentacijom 'Tko sam ja?' u kojoj govori o činjenici da je u našem tijelu deset puta više mikrobnih nego ljudskih stanica te da u nama i na nama živi više od 1000 mikrobnih vrsta

Andrea je studentica druge godine diplomskog studija Molekularne biologije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Za sebe kaže da je oduvijek voljela biologiju, a tijekom studija otkrila je da je najviše zanimaju mikrobiologija, antropologija, evolucija i forenzika.

'Pobjedu na FameLabu nisam uopće očekivala; dosta me iznenadila jer su sve prezentacije bile stvarno odlične', rekla je mlada znanstvenica istaknuvši da je iskustvo koje je stekla natjecanjem ogromno. 'Upoznala sam i predivne mlade buduće znanstvenike. Očekujem sličnu atmosferu na međunarodnom finalu u Velikoj Britaniji pa se jako veselim tom novom iskustvu.'

Druga ljubav balet, a treća klavir

Andrea Gelemanović

Rođena je, kako kaže, u prekrasnom Samoboru. Studentica je druge godine diplomskog studija Molekularne biologije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Trenutno radi diplomski rad kojim želi potvrditi reumatoidni artritis u kosturima iz srednjeg vijeka. Osim toga, zadnje dvije godine bavi se proučavanjem filogeografije jedne vrste slatkovodnih račića roda Eudiaptomus. Osim na fakultetu, praksu je stjecala radeći u raznim laboratorijima kod vanjskih suradnika (Imunološki zavod; Institut za antropologiju; Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić”; Genos). Tijekom studija sudjelovala je na manifestacijama 'Noć biologije' Biološkog odsjeka PMF-a, za koju su 2012. g. svi sudionici dobili posebnu rektorovu nagradu.

Andrea kaže da joj je uz znanost druga ljubav klasični balet: 'Plešem ga od malih nogu, već 19 godina. Osim toga, završila sam i srednju glazbenu školu kao glazbenik klavirist, a zadnje četiri radim kao voditelj glazbene radionice za synthesizer u sklopu Malog muzičkog ateljea u Samoboru'. (Snimku njezine prezentacije pogledajte dolje)

Drugo mjesto osvojio je Ivan Pribanić, student fizike na Sveučilištu u Rijeci, s prezentacijom iz astrofizike 'Zvjezdana prašina i mi', a treće Maja Maslać, magistra eksperimentalne biologije, koja je govorila o lišajevima u prezentaciji pod naslovom 'Kad se male ruke slože'.

Finale natjecanja, koje je vodila Ida Prester, održano je u utorak pred prepunom dvoranom u Zagrebačkom plesnom centru u Ilici.

Pobjednica Andrea otputovat će u Cheltenham u Velikoj Britaniji gdje će sudjelovati na međunarodnom Laboratoriju slave – FameLab International u kojem svake godine sudjeluje sve više zemalja – ove godine njih preko dvadeset.

Na tom je natjecanju 2008. godine Marko Košiček, znanstveni novak s Instituta Ruđer Bošković, osvojio prvo mjesto svojom prezentacijom o biokemiji ljubavi, Maja Marasović sa Sveučilišta u Splitu 2009. prvo mjesto po glasovima publike i drugo po glasovima žirija tumačenjem što su to slobodni radikali te kako se protiv njih boriti, a isti je uspjeh ostvarila i Ivana Stražić 2010. godine svojom pričom o razmnožavanju puževa.

Nadajmo se da će Andrea nastaviti sjajnu hrvatsku tradiciju.

Natjecanje 'Laboratorij slave' u Hrvatskoj organizira British Council u suradnji s Festivalom znanosti, uz pokroviteljstvo i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Više o natjecanju, sudionicima i atmosferi saznajte na Facebook stranici Laboratorija slave