ROBOTIKA ÜBER ALLES

Tko je precizniji s katanom, majstor Machii Isao ili robot?

17.06.2015 u 12:30

Bionic
Reading

Dok humanoidni roboti možda još jesu 'trapavi', kako prikazuje nedavno DARPA natjecanje, oni namijenjeni korištenju u industrijskim pogonima su nevjerojatne preciznosti - posebno jer rade jedne te iste zadaće. Može li se onda najnapredniji robot te vrste u svijetu mjeriti s japanskim majstorom Isaom Machiijem u rezanju stvari katanom?

Isao Machii je ponosni vlasnik pet Guinessovih svjetskih rekorda, koji uključuju, lako je za pogoditi - rezanje stvari mačem. Jedan od tih rekorda je i za najbržih 1000 rezova, što je majstor završio za svega 36 minuta i četiri sekunde. Zvuči dugo? Pa, rez je potrebno napraviti otprilike svakih dvije sekunde - i tako tisuću puta. Upravo taj izazov je bio finale promo uratka Yaskawa Electric Corporationa, koji su svog robota MOTOMAN-MH24 stavili protiv poznatog majstora.

Proizvođač Yaskawa je svog robota naučio upravo praćenjem poteza koje je izvodio Machii, s tim da je robot svaki put u stanju savršeno ponavljati isti potez - i što je bitnije, bez umaranja. MOTOMAN-MH24 naravno nije namijenjen rezanju stvari, barem ne na način prikazan u filmiću, već će poslužiti za pomoć u medicinskim tretmanima:

Tko je precizniji s katanom, majstor Machii Isao ili robot?