DILJEM HRVATSKE

Tisuće djece i učitelja obilježile Dan sigurnijeg interneta

12.02.2014 u 07:13

Bionic
Reading

Početkom nove školske godine, kurikulum o sigurnosti djece na internetu, koji su napisali hrvatski učitelji, bit će javno dostupan svim školama u Hrvatskoj

Brojnim radionicama, predavanjima, izložbama učeničkih radova i drugim aktivnostima više od 2.700 učenika i učitelja iz projekta petzanet.hr obilježilo je Dan sigurnijeg interneta, pod sloganom Stvorimo bolji internet zajedno


Osnovna škola Veliki Bukovec kao nositelj projekta te osnovne škole Popovača, Mladost iz Osijeka, 'Mato Lovrak' iz Nove Gradiške i Gripe iz Splita predstavile su roditeljima i široj lokalnoj zajednici važnost primjerenog, odgovornog i sigurnog korištenja interneta i mobilnih tehnologija.

'Školski kurikulum koji izrađujemo omogućit će djeci temeljne odrednice u sklopu obrazovnog sustava, ali javnim događajima koja smo organizirali u pet škola želimo potaknuti i uključiti roditelje i lokalnu zajednice da se educiraju i aktivnije uključe u stvaranju boljeg online okruženja', izjavila je Lidija Kralj, profesorica matematike u Osnovnoj školi Veliki Bukovec i voditeljica projekta petzanet.hr.

'Tehnologija i internet uveli su nas u novo doba koje učenicima omogućava nevjerojatne prilike za učenje, usavršavanje i napredak. Na nama je odgovornost ukazati roditeljima i djeci na prednosti, ali i izazove koje nosi korištenje tehnologije u našoj svakodnevnici', poručio je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, koji se također uključio u projekt.

Škole sudionice ovoga projekta kurikulum su napisale te pripremaju prateće udžbenike za učenike, priručnike za roditelje i učitelje kao i multimedijske sadržaje.

Svi materijali bit će predstavljeni početkom nove školske godine kada će biti dostupni ne samo učenicima iz tih pet škola, već i svim drugim učiteljima i učenicima koji će ga moći preuzeti i dalje poučavati u svojim programima.

Kralj se bila obratila i saborskim zastupnicima tijekom tematske sjednice tri saborska odbora na temu Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta.