BEZ IZNENAĐENJA

Tijekom 2015. zabilježen rekordan pad prodaje računala

14.01.2016 u 14:57

Bionic
Reading

Iako je četvrti kvartal 2015. godine donio blago poboljšanje prodaje računala u odnosu na prethodni kvartal, zabilježen je najveći pad prodaje računala u odnosu na godinu ranije - od čak 10,6 posto. No, iznenađenja za analitičare nema - takvi rezultati su bili očekivani. Prvi put od 2008. godine je isporučeno manje od 300 milijuna jedinica na svjetskim tržištima

Naravno, valja imati na umu kako IDC-ovi podaci ne uključuju sve oblike PC-ja na tržištu te se za cjelokupnu i nešto jasniju sliku o svijetu računala valja strpjeti na Gartnerove brojeve. IDC npr. ne broji 2-u-1 uređaje za koje je napomenuo da doživljavaju eksplozivan rast te bi ukupan pad bio prepolovljen (oko pet posto)...

Usprkos ovakvim rezultatima, u IDC-u nastavljaju optimistično. Smatraju kako će 2016. godine uistinu doći do oporavka tržišta računala te da je lani za loše rezultate 'prste' imao i Windows 10, zbog činjenice da radi na vrlo starim strojevima, uz to što je besplatan za vlasnike Windows 7 i 8.x licenci.


Drugi dio priče otkriva i kako su loši rezultati prodaje lani jednostavno dio procesa u kojem računala 'bolje stare', tj. imaju kudikamo trajnije životne cikluse. Ubroji li se u računicu i dostupnost manjih uređaja poput pametnih telefona i tablet uređaja, jasno je što se odvijalo. Zanimljivo je kako IDC problem vidi i u globalnoj ekonomiji. Pad cijena, slabe internacionalne valute, društveni problemi u regijama EMEA i Aziji...sve ovo je dalo doprinos lošem stanju na tržištu.

Premium segmet, poput Appleovih Mac računala, zabilježio je pozitivne rezultate i tijekom 2015. godine.

IDC je suglasan s ranijim Gartnerovim prognozama, da će Windows 10 dugoročno gledano igrati vrlo važnu ulogu u održavanju svijeta računala te da će rasti brže od prethodnih izdanja Windows operativnih sustava.

Lenovo je (p)ostao vodećim proizvođačem računala na svijetu, a slijede HP, Dell, ASUS i Apple.