MISLE OZBILJNO

Tesla Model 3 će zapravo biti serija različitih vozila?

18.06.2015 u 06:48

Bionic
Reading

Luksuzni električni automobili tek su dio priče za Tesla Motors. U skorijoj budućnosti - točnije do 2020., ovaj proizvođač vjeruje kako će se na svjetskim cestama naći na milijune njihovih vozila

Kako bi to postigli, morat će ući u niži cjenovni segment od Modela S, kojeg uistinu mogu priuštiti tek imućniji. Za Wall Street Journal JB Straubel, tehnički direktor Tesla Motorsa, otkriva kako treća generacija njihovih vozila stiže u limuzinskom, ali i crossover obliku.

Model 3 serija bi trebala stići 2017. godine, po cijeni od kakvih 35 tisuća američkih dolara, uz domet od 320 kilometara na jednom baterijskom punjenju. Ostatak industrije, naravno, ne miruje - no u Tesla Motors smatraju kako je konkurencija u tom svijetu samo pozitivna stvar, jer će snižavanjem cijena profitirati vozači. Već sada projekcije govore kako će litij-ionske baterije u vozilima postati toliko jeftine da će laganiji automobili postati dominantno električni.


Do 2020. godine, Tesla bi trebao moći proizvoditi 500 tisuća vozila godišnje, rekao je Straubel. Od Modela 3 se očekuje mnogo, no van Model X prototipa detalji su strogo čuvana tajna.

WSJ