MADE IN EU

Tesla mjerka Slovačku za izgradnju europskih pogona

16.10.2014 u 10:41

Bionic
Reading

Tesla već ima vlastite pogone u Europi, no Amerikanci u nizozemskom Tilburgu zasad samo sklapaju Modele S od isporučenih dijelova proizvedenih u SAD-u

Premda je prvi čovjek Tesla Motorsa Elon Musk rekao kako nema namjeru pokrenuti integriranu proizvodnju automobila u Europi prije nego što prodaja u SAD-u dosegne 160.000 vozila, to ne znači da se za ovaj proces ne treba na vrijeme pripremiti.

Proizvođaču iz Palo Alta je, čini se, za oko zapela Slovačka u kojoj tvornice već imaju Volkswagen, PSA-grupa Peugeot i Citroen, te KIA. Slovaci godišnje izrađuju gotovo milijun automobila, a najjače strane su im kvalificirana i relativno jeftina radna snaga te mreža postojećih dobavljača i kooperanata.

U Tesli zasad nisu spremni komentirati medijske napise, no glasnogovornica Ministarstva gospodarstva u Slovačkoj Miriam Žiakova rekla je The Slovak Spectatoru kako je Agencija za razvoj investicija i trgovine SARIO ostvarila kontakt s Teslinim predstavnicima. Budući da je riječ o nedovršenom projektu, ministarstvo nije bio voljno pružiti dodatne informacije.

Uz Slovačku, kao najbolji kandidati za europske pogone kotiraju Češka, Poljska i Nizozemska.

Tvrtka Tesla u prva je četiri mjeseca ove godine u Europi prodala oko 3.500 električnih automobila.