PO(T)KOPAVANJE KONKURENCIJE

Terabajt prostora na Googleu platit ćete 50 kuna

14.03.2014 u 15:19

Bionic
Reading

Google je u četvrtak najavio drastična sniženja cijena svoje cloud usluge Google Drive. 100 gigabajta spremišnog prostora sada će koštati svega 1,99 američkih dolara mjesečno, dok će terabajt podataka biti dostupno za svega 9,99 dolara mjesečno. Time su značajno potkopane cijene koje pruža konkurencija poput Dropboxa i OneDrivea, što je mnoge navelo na pitanje o mogućim protumonopolskim istragama

Google Drive je već prije ovog sniženja imao niže cijene usluga od Dropboxa, no razlika je sada gotovo nevjerojatna. 100GB podatkovnog prostora u cloudu korisnike Dropboxa košta 8,25 američkih dolara ako se usluga uzme na godinu dana, ili 9,99 dolara mjesečno. Googleov servis je sad jeftiniji čak pet puta, a pruža i 15GB besplatnog spremišnog prostora u odnosu na Dropboxovih 2GB.


Google pruža čak i paket od 10TB za 99,99 dolara mjesečno, dok 500-gigabajtni račun na Dropboxu 41,60 dolara mjesečno (u slučaju godišnje pretplate).

Microsoft je na teži način spoznao da ni besplatno uključivanje nečega poput internetskog preglednika u operativni sustav ne može proći nekažnjivo kada postoji potpuna prevaga kompanije u nekom segmentu - monopol. Mnogi stručnjaci stoga sad smatraju da će se na Google nastaviti niz tužbi počet još od lani zbog potkopavanja konkurencije nepoštenim cijenama, a koje je kompanija u stanju ponuditi jer zaradu ostvaruje na druge načine - poput oglašavanja.

Konkurenti iz Dropboxa i Microsofta se još nisu službeno oglasili na ovaj Googleov potez.