NADOKNAĐENI GUBITCI

Tehnološki sektor potaknuo rast Wall Streeta

19.03.2024 u 10:00

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nadoknadivši gubitke od prošloga tjedna, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova

Dow Jones indeks ojačao je 0,20 posto, na 38.790 bodova, dok je S&P indeks porastao 0,63 posto, na 5.149 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 posto, na 16.103 boda. Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova.

Tako je cijena dionice Tesle skočila više od 6 posto, nakon vijesti da će taj proizvođač električnih automobila povećati cijene nekih svojih modela u dijelu Europe. Cijena dionica Alphabeta skočila je, pak, 4 posto, nakon vijesti da bi Apple u nove modele iPhonea želio ugrađivati Googleov Gemini AI alat. U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti sjednica čelnika američke središnje banke.

Očekuje se da će središnja banka ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a kako je u posljednja dva mjeseca inflacija ostala povišena, sve je manje izgleda i da će Fed smanjiti kamate u lipnju. 'To što su cijene dionica danas porasle daje mogućnost ulagačima da povuku dio zarade s tržišta uoči poruka Feda koje bi mogle prije razočarati nego ohrabriti ulagače', kaže Sameer Samana, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su jučer da zbog povišene inflacije sada u ovoj godini očekuju tri smanjenja kamata Feda, dok su prije očekivali četiri. 'Kako je tržište blizu rekordnih razina, teško je vidjeti što bi moglo dodatno potaknuti rast tržišta. A nije teško zamisliti što bi moglo razočarati ulagače', kazao je Samana i istaknuo visoke valuacije tehnoloških dionica i mogućnost da Fed zadrži kamate na povišenim razinama dulje nego to se očekivalo.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,06 posto, na 7.722 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,02 posto, na 17.932 boda, a pariški CAC 0,20 posto, na 8.148 bodova.

  • +3
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

Većina azijskih burzi pala, BOJ zaoštrio monetarnu politiku

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale, dok je dolar ojačao prema jenu nakon što je japanska središnja banka (BOJ) zaoštrila monetarnu politiku prvi put nakon 17 godina. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Australiji. U Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale su, pak, između 0,3 i 1,2 posto. Nakon jučerašnjeg rasta, jutros su kineski burzovni indeksi pali jer se ulagači plaše produbljivanja krize na tržištu nekretnina.

U Australiji su, pak, cijene dionica porasle jer su ulagači odahnuli nakon što je tamošnja središnja banka ostavila kamatne stope nepromijenjene. Japanska središnja banka ukinula je, pak, negativne kamatne stope kojima je osam godina podržavala kreditiranje i rast gospodarstva.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici središnje banke odlučili su zaoštriti monetarnu politiku prvi put nakon 17 godina. To se na tržištu očekivalo, pa Nikkei indeks nije pao, nego balansira na rubu pozitivnog i negativnog područja.