NOĆNA SVJETLA

Svi znate Auroru Borealis, no jeste li čuli za ljepotana Stevea?

21.03.2018 u 08:50

Bionic
Reading

Steve je, riječima promatrača, ljubičasta aurora koja svojom svjetlinom i ljepotom ozbiljno konkurira polarnoj svjetlosti

Skupina znanstvenika civila iz Alberte u Kanadi nisu znali na koji točno način nazvati svoje otkriće: ljubičastu (i ponekad zelenu) svjetlost na nebu koja jako sliči na polarno svjetlo.

Nimalo im nisu pomogli niti znanstvenici Elizabeth MacDonald, svemirski fizičar u NASA-i i Eric Donovan, pomoćni profesor fizike i astronomije na Sveučilištu u Calgaryju. Skupina pod imenom Alberta Aurora Chasers (lovci na auroru iz Alberte) pokazala im je fotografije čudne svjetlosti tijekom druženja u klubu.

Prema Donovanu, ovdje se sigurno ne radi o protonskoj aurori (polarna svjetla nastaju kao rezultat sudara elektrona i plinova visoko u Zemljinoj atmosferi). 'Ta svjetlost je morala dobiti ime i zato smo ju nazvali Steve'. Neobično ime inspirirano je scenom iz animiranog filma Preko ograde, u kojem se životinje susreću tajnovitim grmljem.

ASTRONOMIJA

Svemir snimljen kroz oko teleskopa Hubble oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju

Tajnoviti Steve

Naravno, ime Steve je s vremenom moralo dobiti neko značenje, a znanstvenici su se odlučili za 'Strong thermal emission velocity enhancement' (Snažno visinsko pojačanje toplinske emisije). Stevea možemo vidjeti nešto južnije od područja obasjanih Aurorom Borealis te je, prema nedavno izdanom članku 'optička pojava' vezana uz drukčiji fenomen - subauroralnim ionskim povjetarcem. Steve je, naime, vidljiv trag ioniziranih plinova koji se kreće brzinom od 6.4 kilometra u sekundi.

Nova era

Prošlog tjedna NASA je pozvala brojne civile znanstvenike i fotografe da pomognu pri istraživanju Stevea te da prijave njegove pojave projektu Aurorasaurus. Riječ je, komentira Donovan, 'potpuno novo doba' suradnje među znanstvenim amaterima i profesionalcima.