BEZ POMPE

Svi se mogu sakriti jer je Apple prodao 500 milijuna iPhonea

27.03.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Dok Apple rijetko kad izostavlja priliku pohvaliti se sirovim brojevima, bilo da je riječ o 30 godina Mac računala ili 50-milijarditom preuzimanju iz trgovine aplikacijama, jedna druga brojka je začudo prošla - tiho. Kompanija je u proteklih nekoliko tjedana isporučila 500-milijunti iPhone

Dok analitičari pričaju o zasićenju tržišta pametnih telefona, prodaja iPhonea sve samo ne opada. Prema podacima iz kompanije, iPhone uređaji se prodaju sve brže i brže - iako je sami začetak bio pun prepreka.


Steve Jobs je postavio cilj od 10 milijuna prodanih iPhonea za 2008. godinu, nakon što je otkrio prvi iPhone. Prvi kvartal je bio jako loš - isporučeno je svega 717 tisuća jedinica, a analitičari nisu bili presretni. Ipak, situacija s operaterima i cijenom se poboljšala nedugo nakon, što je dovelo do prodaje čak 13,7 milijuna uređaja u 2008. godini, milijune više od Jobsovih očekivanja.

Ipak, za prvih sto milijuna uređaja trebalo je neko vrijeme, piše Forbes. To se dogodilo negdje u veljači 2011. godine, ali što je bitnije, upravo nakon toga je iPhone doživio svoj puni procvat. Trebala je tek godina dana da se ukupni iznos prodanih jedinica udvostruči.

Analitičari sada smatraju kako će kompanija u svojoj tekućoj poslovnoj godini prijeći iznos od 600 milijuna prodanih iPhonea.