TRI TEORIJE, PA BIRAJTE

Svemir bi mogao nestati, a evo i kako

07.02.2014 u 11:26

Bionic
Reading

Ništa nije vječno, pa tako ni svemir. I on će jednog dana otegnuti papke, prdnuti u čabar, ugasiti sviću ili kako već to želite reći. Prestati postojati, uglavnom. Ali kako će se to dogoditi?

Pametni ljudi pozabavili su se tim problemom i domislili se trima teorijama. Ne zvuče naročito zabavno nama koji nastanjujemo ovaj svemir.

Ako vas zanimaju, Kurzgesagt je napravio video u kojem objašnjava sve tri.


Po prvoj, svemir će se proširiti toliko brzo da gravitacija to neće moći kompenzirati pa će, slikovito rečeno, popucati po šavovima. Proširit će se brzinom većom od brzine svjetlosti, a nijedna čestica neće moći biti u interakciji s drugom. Drugim riječima, bit će to najusamljenije mjesto koje možete zamisliti. Uopće. Igdje.

Druga kaže kako će s vremenom oblaci plina nužni za stvaranje zvijezda biti iscrpljeni pa će svemir zamračiti. Doslovno. Ima izgleda za novi Veliki prasak, ali ne previše.

Treća (i najoptimističnija) kaže kako će s vremenom gravitacija postati dominantnom silom u svemiru, što znači kako će njegovo širenje ne samo prestati, već krenuti u obrnutom smjeru. Stvarajući svemir koji je sve manji i vreliji. Krajnji ishod tog procesa bit će crna rupa koja će progutati apsolutno sve u postojanju, da bi se potom ponovno počela širiti.

Navodno nam se to već događalo, piše Sploid. Jupi.

Pogledajte: