PAMETNI TELEFON IZ APPLEA

Sve što trebate znati o iPhoneu 3G S

09.06.2009 u 09:08

Bionic
Reading

iPhone 3G S je stigao i unatoč pomalo nespretnom imenu, netipičnom za Apple, sigurni smo da se ljubitelji iPhonea neće žaliti. Donosimo pregled svih važnijih noviteta i promjena u odnosu na stariji model, iPhone 3G

Krenimo s vanjskim izgledom, o kojemu ovaj put nemamo puno za reći. iPhone 3G S je identičnih dimenzija kao i iPhone 3G (115,5 x 62,1 x 12,3 mm), a teži je za svega dva grama te mu masa iznosi 135 g. Po čemu će onda ljudi uopće razlikovati ova dva uređaja? Pa, najprije prema poleđini, na kojoj je natpis 'iPhone' nešto izraženiji, a ako se baš želite isticati, možete kupiti bijeli iPhone 3G S, jer se stari iPhone 3G više neće moći nabaviti u toj boji.

Tehnikalije i trajanje baterije

Novi iPhone ima brži procesor od starog ARMa 11 koji radi na taktu 412 MHz, no točne specifikacije u ovom trenutku nisu poznate. Ono što znamo jest da iPhone 3G S dolazi u kapacitetima od 16 i 32 GB memorije, podržava brži HSDPA prijenos podataka (7,2 Mb/s), noviji standard Bluetootha (2.1) te glasovno upravljanje. Trajanje baterije znatno je poboljšano i sada bi iPhone 3G S trebao moći izdržati 30 sati sviranja glazbe (umjesto 24 sata kod starog modela), 10 sati reprodukcije videa te devet sati surfanja putem WiFi mrežne veze. Još jedna sitnica, prilično bitna: iPhone 3G S ima poseban premaz koji mu daje određen stupanj zaštite od vode i masnoće.

Nova kamera, digitalni kompas

Kamera je jedan od najzanimljivijih poboljšanja na iPhoneu 3G S. Osim veće razlučivosti (3 megapiksela), nova kamera donosi i autofokus, makro način rada te automatsko podešavanje balansa bijele boje. Tu je (konačno) i snimanje videa u VGA razlučivosti pri 30 sličica u sekundi, uz mogućnost montiranja videa na samom iPhoneu. Na kraju, spomenimo i digitalni kompas, funkciju koja vjerojatno nije naročito bitna većini korisnika, ali lijepo je znati da novi iPhone i to ima.

iPhone OS 3.0

Hardverska poboljšanja su lijepa stvar, no činjenica je da od iPhonea teško možemo očekivati nešto revolucionarno u tom smislu. I stari iPhone 3G i novi iPhone 3G S dobili su novu verziju operativnog sustava (dostupnu 17. lipnja) - iPhone OS 3.0. Poboljšanja su uistinu brojna, a najviše će se, zapravo, osjetiti na novim aplikacijama koje će tek početi koristiti neke od novih mogućnosti. Ipak, neke ćete novosti zamijetiti odmah. Kao prvo, tu je podrška za rezanje i lijepljenje teksta (cut & paste), zatim dugo očekivana poruka za MMS-ove (jedna od rijetkih funkcija koje gotovo svaki drugi mobitel ima, a iPhone je dosad nije imao) te pretraživanje cijelog uređaja pomoću Spotlighta. Još jedna boljka koja prati iPhone od početka, izostanak podrške za horizontalnu tipkovnicu u većini aplikacije, ispravljena je, a novi iPhone sada podržava i tridesetak jezika, među njima i hrvatski.

Na kraju, tu je i nekoliko funkcija čija dostupnost ovisi o mobilnom operateru ili o drugim uslugama. Opcija Find My iPhone, koja vam pokazuje točnu lokaciju vašeg iPhonea na karti, radit će samo za korisnike MobileMe, dok će tethering - dijeljenje iPhoneove internetske veze s računalom - ovisiti o podršci vašeg mobilnog operatera.

Cijena i dostupnost

U SAD-u iPhone 3G S na tržište dolazi 19. lipnja, koštat će 199 dolara u verziji sa 16 GB memorije te 299 dolara sa 32 GB memorije, dok će stari iPhone 3G (sa 8 GB memorije) koštati 99 dolara. Po kojoj će se iPhone cijeni pojaviti kod nas u ovom trenutku još nije poznato, a prema Appleovim najavama, u Hrvatsku bi ovaj uređaj trebao stići 9. srpnja.