GLUPOSTI U NAŠIM UDŽBENICIMA

Sunce je planet, a svemir istražuju astrolozi

udžbenici

udžbenici

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Hrvatske građane vjerojatno više i ne čudi kada u medijima pročitaju da je NASA poslala svemirsku postaju na planet Sunce, no kada se slične greške nađu u udžbenicima, vrijeme je da se zabrinemo, upozorava Zvjezdarnica.com

U članku pod nazivom 'Koliko su točni udžbenici', objavljenom na web stranici Zvjezdarnica, autor navodi da su primili više dopisa učenika, studenata i nastavnika koji upozoravaju na ozbiljne greške koje se u obrazovnom materijalu jednostavno ne bi smjele nalaziti.

'U ovome slučaju koji je zasluženo završio u rubrici Crna rupa, glavni protagonisti nisu novinari, već autori tekstova u udžbenicima, dakle priznati profesori koji imaju stručno znanje koje mogu prenositi drugima. Kako je riječ o knjigama koje imaju odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, stvar je posebno osjetljiva jer služe učenicima da iz njih crpe znanje, koje mora biti istinito, a ne suprotno', ističe autor teksta Danijel Reponja te predstavlja nekoliko dostavljenih mu primjera:

Primjer prvi: U udžbeniku 'Opća kemija 2' za drugi razred gimnazije, izdavač Profil, u poglavlju Energija i kemijske promjene, 1.1. Uvod, stranica 2, lijevo od teksta stoji fotografija Sunca ispod koje piše - Planet Sunce (pogledajte sliku dolje desno). Naravno, danas čak i malo bolje informirana djeca znaju da Sunce nije planet, već zvijezda, no ne treba isključiti mogućnost da bi neka od njih u nastojanju da zadovolje učitelje mogla promijeniti mišljenje. Nasreću, greška je u novom izdanju ispravljena.

 

Zvjezdarnica

Zvjezdarnica

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Primjer drugi: U udžbeniku iz biologije za strukovne škole, 'Od molekule do organizma', u izdanju Alfe, 1. izdanje iz 2008. godine, na stranici 45 u tekstu stoji: 'Nastanak svemira i planeta Zemlje danas pokušavaju objasniti fizičari i astrolozi.' Iako će svatko pomisliti da se radi o tiskarskoj pogrešci, Zvjezdarnica ističe da nastavak teksta baca tračak sumnje da je termin možda ipak namjerno i svjesno odabran. Naime, malo niže, u istom poglavlju odnekuda se javljaju i Bog, Sveto pismo, Biblija, kršćanstvo i Papa, ali nigdje ni traga astronomima, astrofizičarima i sličnim stručnjacima (slika desno dolje).

 


Primjer treći: Na zaključak da je stvarno moguće da netko u hrvatskim strukturama vlasti vjeruje da su astrolozi prava adresa za sva pitanja o svemiru, dodatno bi mogla navesti i činjenica da se na Narodnom učilištu u Rijeci zainteresirani mogu službeno osposobljavati za zanimanje astrologa. Hoće li takvi zvjezdoznanci kasnije sudjelovati u izradi udžbenika iz fizike ili će se zaposliti na nekom od naših elektronskih medija koji nude usluge gatanja, iz predstavljenog programa nije jasno – ondje samo stoji da se uvjerenje o osposobljenosti upisuje u radnu knjižicu (slika dolje desno).

 

Zvjezdarnica

Zvjezdarnica

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


U razgovoru za tportal dr. Slobodan Danko Bosanac, predsjednik Hrvatskog astronomskog društva, kaže da i dalje prikupljaju informacije o sličnim nelogičnostima i greškama. 'Vrlo sam osjetljiv kada je u pitanju obrazovanje djece. Ona su naša budućnost', kaže dr. Bosanac.

'Svakako namjeravamo poduzeti određene akcije da se to ispravi. Svi ljudi, profesori ili učenici koji imaju slične primjedbe mogu mi se javiti na e-mail (bosanac@irb.hr). No naš sustav nije iznimka. Postoje brojni primjeri i u svijetu.

 

Moj prijatelj nobelovac Harrold Kroto, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju za fulerene, ispričao mi je da su u Domu lordova u Velikoj Britaniji diskutirali o nagradi, pa je netko zaključio da su fulereni stvoreni na temelju astroloških promatranja.

 

Zvjezdarnica

Zvjezdarnica

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Drugi primjer neznanja koje prolazi na za to neprimjerenim mjestima jest pokušaj prodora kreacionizma u američke škole.

 

Znam da je jedna vjerska zajednica organizirala obrazovni kamp za djecu. U sklopu programa djeci je predloženo da naprave pokuse koji bi dokazali da čovjek nije nastao evolucijom od majmuna. Jedna malena djevojčica izvela je to tako da je djedu ponudila bananu. Budući da ju je odbio, zaključila je da sigurno nije nastao od majmuna. Svojim domišljatim eksperimentom oduševila je organizatore, a cijela priča dobila je i filmsku verziju.

 

Vlasti i crkva vole djelovati u sprezi. To je tako kroz cijelu povijest', zaključio je hrvatski znanstvenik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi