OTKAZ ZBOG CHATA

Sud presudio: Poslodavac vam smije nadzirati online komunikaciju!

13.01.2016 u 19:41

Bionic
Reading

Razmislite dobro hoćete li i dalje slati privatnu e-poštu s posla tijekom radnog vremena. Europski sud za ljudska prava presudio je kako tvrtke imaju pravo pratiti online komunikaciju svojih zaposlenika

Presuda je izrečena u slučaju rumunjskog inženjera Bogdana Mihaija Bărbulescua, otpuštenog 2007. nakon što je otkriveno kako je koristio Yahoo Messenger ne samo u poslovne svrhe, već i kako bi kontaktirao sa zaručnicom i bratom. Tvrtka u kojoj je radio branila je korištenje aplikacije za razmjenu poruka za osobne potrebe.

Europski sud za ljudska prava odbacio je inženjerovu optužbu kako je tvrtka za koju je radio narušila njegovo pravo na povjerljivu prepisku. U obrazloženju je navedeno da 'nije nerazumno da poslodavac želi provjeriti obavlja li zaposlenik profesionalne zadaće tijekom radnog vremena' te kako je tvrtka pregledala komunikaciju vjerujući da je profesionalne prirode.


Sud je također podržao odluku rumunjskih sudova prema kojoj su transkripti razgovora korišteni kao dokazni materijal protiv neimenovanog inženjera. Ne objavljujući identitet ljudi s kojima je komunicirao, rumunjski sudovi našli su pravednu mjeru između poštivanja privatnosti i interesa zaposlenika, ocijenili su suci.

Presude Europskog suda za ljudska prava obvezujuće su za zemlje koje su ratificirale Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Ipak, kako navodi Mashable, dvije stavke 'slučaja Bărbulescu' su bitne. Prvo, Rumunj je otvorio račun na Yahoo Messengeru isključivo kako bi obavljao poslovnu komunikaciju s klijentima, a ne privatnu. Također, bio je upozoren od poslodavca da spomenuti račun ne koristi u privatne svrhe te da je tijekom radnog vremena striktno zabranjena bilo kakva privatna komunikacija. Na potonje se Bărbulescu oglušio.

Presuda je u svakom slučaju zanimljiva i sigurno će zbog sive zone koja je njome nastala pokrenuti brojne rasprave.

Presudu možete pročitati preko ove poveznice