KANDIDATI ZA REKTOROVU NAGRADU

Studenti razvili aplikaciju koja sama prati izostanke

  • Autor: M.W.
  • Zadnja izmjena 27.05.2013 12:56
  • Objavljeno 27.05.2013 u 12:56
Mario Radovac Alexander Štimac Siniša Plevnik TiborSkala

Mario Radovac Alexander Štimac Siniša Plevnik TiborSkala

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Osim što skraćuje vrijeme registracije, aplikacija namijenjena uređajima koje pogoni Android korisnicima slaže osobni raspored sati i omogućuje razmjenu informacija, skripta i fotografija

Potaknuti problemima s kojima se susreću njihovi kolege, profesori i oni sami, tri studenta zagrebačkog Grafičkog fakulteta došla su do ideje o razvoju UniBoarda, sustava za planiranje, obavještavanje i automatsko evidentiranje pohađanja nastave.

'Kad smo počeli studirati, primijetili smo nedostatke u sustavu i htjeli smo ih popraviti', priča jedan od njih, Siniša Plevnik, dok na svom pametnom telefonu pogonjenom Androidom pokazuje aplikaciju koju je razvio zajedno s Alexanderom Štimcem i Marijem Radovcom.

Plevnik i Štimac napravili su programerski dio posla, dok se Radovac pobrinuo za grafički dizajn. Trebalo im je oko šest mjeseci da bi početnu ideju razvili u aplikaciju spremnu za beta testiranje. Plevnik bi na tome projektu trebao i diplomirati.

Studenti su razvili sustav evidencije prisutnosti na nastavi u elektroničkom obliku s automatskim kalkulacijama izostanaka. Unutar takvog sustava nalaze se sve bitne informacije i obavijesti potrebne svakom prosječnom studentu, odnosno profesoru.

Proveli su istraživanje, temeljem kojeg su zaključili da je prosječno potrebno po pet minuta za klasično evidentiranje pomoću papira i olovke. Pomnožili su to s brojem predavanja i došli do rezultata prema kojem studenti gube 30 minuta dnevno, odnosno 50 sati godišnje, samo na evidentiranje.

Kako i studenti i profesori imaju sigurno pametnijeg posla, odlučili su osmisliti sustav koji će maksimalno skratiti proces registracije.

NFC u učionice!

Da bi to ostvarili, posegnuli su za tehnologijom NFC, kakvu već koriste - u drukčijem obliku - pojedine banke za beskontaktno plaćanje putem mobitela i drugih prijenosnih uređaja. Registracija je ograničena vremenski i na druge načine, da se ne bi dogodilo da, recimo, jedan student registrira više kolegica i kolega tako što će ponijeti njihove uređaje na nastavu.

Kad su se već poduhvatili posla, odlučili su i pokušati smanjiti zbrku oko stvaranja rasporeda sati za svakog studenta osobno te uspostaviti sustav obavještavanja o promjenama vezanim za pojedine katedre kako bi se smanjilo primjerice vrijeme čekanja na rezultate ispita.

Na zahtjev kolegica i kolega dodali su i virtualnu oglasnu ploču, putem koje je moguće razmjenjivati obavijesti i objavljivati fotografije, kao i popis linkova važan za redovno ispunjavanje fakultetskih obaveza.

Ukratko, razvijen je sustav za planiranje, obavještavanje i evidentiranje pohađanja nastave koji bi u svakom trenutku, neovisno o lokaciji, trebao pružati sve bitne informacije, i to vezane samo uz sadržaje koje je pojedini student upisao i prati.

UniBoard

UniBoard

Izvor: Screenshot / Autor: UniBoard

Projekt koji se natječe za rektorovu nagradu trenutno ima pedesetak korisnika kojima su na raspolaganju responzivne internetske stranice i aplikacija za uređaje pogonjene operativnim sustavom Android.

Bilo bi lakše da se može do baza

Podatke o studentima trenutno povlače iz dokumenata u formatu PDF koje im dostavlja fakultet. Bilo bi puno brže i praktičnije kad bi imali izravan pristup bazama podataka, ali za to su potrebne posebne dozvole, a ni sve baze nisu standardizirane. Dio hardvera potrebnog za razvoj i implementaciju tehnologije NFC nisu mogli nabaviti u Hrvatskoj, već su ga kupili preko eBaya te potom softverski prilagodili.

U planu je razvoj aplikacija iOS i Windows Phone. Za sve korisnike koji nemaju pametni uređaj s ugrađenim NFC-om studentski trojac predlaže alternativno rješenje u obliku NFC tagova.

Beskontaktna registracija na predavanjima ne mora biti jedina funkcionalnost te vrste u ovom sustavu. Primjerice moguće je uvesti i beskontaktno prijavljivanje ispita. No za to bi aplikaciji poduzetnog studentskog trojca trebalo omogućiti pristup studomatu i odgovarajućim bazama podataka.

Zasad jedinstven

Njihov mentor Tibor Skala, asistent na Katedri za multimediju i informacijske sustave Grafičkog fakulteta, vidi i druge mogućnosti razvoja. Recimo, moglo bi se uštedjeti puno vremena i truda ako bi se razvila mogućnost sastavljanja rasporeda nastave za cijeli fakultet, što se danas radi uglavnom ručno i odnosi i po tjedan dana.

'Sustav je zamišljen kako bi olakšao i administrativni dio posla profesorima. Sličan ne postoji na Sveučilištu u Zagrebu, ali ni u susjednim zemljama. Vjerujemo da bi mogao naći primjenu i na drugim fakultetima', kaže Skala.

Skali to nije prvi takav projekt. Između ostalog, prošle godine bio je mentor studentima Andreju Božiću i Vladimiru Cviljušcu koji su izradili 3D internetsku aplikaciju u Flashu, a koja je omogućavala virtualnu šetnju fakultetom, čitanje obavijesti s oglasne ploče te provjeru studomata. Za nju su osvojili rektorovu nagradu te još nekoliko nagrada i priznanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!