KONFERENCIJA ChalLEANge

Stručnjaci složni: 'Pametne tvornice i digitalizacija su smjer u kojem Hrvatska treba ići'

17.11.2023 u 11:55

Bionic
Reading

Međunarodna konferencija ChalLEANge postala je mjesto za sklapanje novih suradnji i poslova, ali i inovativnih rješenja kada je u pitanju hrvatsko gospodarstvo, poslovni sektor i njegov napredak. Na 25 panela ispred više od 500 sudionika svoja iskustva, izume, rješenja i prijedloge iznijelo je 50 vrhunskih stručnjaka u ovom području među kojima i dobro nam znane osobe iz poslovnog života Hrvatske kao što su Domagoj Oreb, Krešimir Macan, Robert Manenica, Branko Kolarić, Vladimir Belamarić, Anja Štefanić, Ivan Vlainić i drugi

'Zaista smo prepuni pozitivnih dojmova s ovogodišnje konferencije. Ono što me najviše veseli su dojmovi sudionika koji kažu iako se ova konferencija održava već niz godina, ovogodišnje izdanje ih se dojmilo najviše do sada. Pet dvorana, pet različitih tema na koje se raspravljalo u čak 25 panela, više od 50 panelista i 500 sudionika definitivno su obilježili ovu konferenciju i utjecali na ovako veliki uspjeh', istaknula je direktorica konferencije Ana Štefanić.

Posebnu pažnju sudionika privuklo je inovativno 'digitalno' rješavanje problema za brojne hrvatske tvrtke koje se još uvijek nose s problemima papirologije i pretrpanim zastarjelim načinima vođenja poslovanja.

'Želja nam je potaknuti digitalizaciju svake hrvatske tvrtke. U Hrvatskom Telekomu imamo rješenje za digitalizaciju proizvodnje koja jako malim, srednjim i velikim tvrtkama omogućuje da koriste benefite digitalizacije. U hrvatskim proizvodnjama vidjeli smo da je praćenje proizvodnog procesa u papirima. Radni nalozi, praćenje učinka i slične stvari su na papiru. Današnje tvrtke troše svoje najkvalitetnije resurse kao što su djelatnici i voditelji proizvodnje, troše ih na prepisivanje. I

tu nudimo iskorak da se se tvrtke i djelatnici rasterete od prepisivanja te da na jednostavan način stvorimo brzi benefit u svakoj proizvodnji. Na ovom panelu pokazali smo primjer kako smo s jednom velikom tvrtkom u samo tri mjeseca suradnje došli od odluke do krajnjeg cilja digitalizacije te samim time olakšavanja cijelog procesa proizvodnje', istaknuo je ekspert razvoja poslovanja u Hrvatskom Telekomu Robert Manenica.

Među ostalim zanimljivim temama, mladi inovatori iz Samobora Lovro Stipanović i Josip Oroz predstavili su svoj izum pametnih utičnica i prekidača kojim su udarili potpuno nove temelje izuma ovakvog tipa u svijetu.

'Ovaj događaj omogućio je brojnim tvrtkama povezivanje i razmjenu iskustava te sam ponosan što sam dio toga. Mi smo se predstavili našim projektom Connect – prvim pametnim modularnim sustavom za električne instalacije u svijetu. On spaja pametnu modularnost, estetiku i veliki napreda u ovom području.

  • +5
Konferencija ChalLEANge Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press

S ovim projektom između ostalih u Turskoj smo osvojili nagradu za najbolju međunarodnu inovaciju te smo istu nagradu dobili i na razini RH, a upravo smo se vratili i sa zlatnom medaljom za najbolju inovaciju iz Južne Koreje', istaknuo je mladi inovator Lovro Stipanović.

Na konferenciji su predstavljeni Lean menadžment, digitalna transformacija, Green poslovanje uz inspirativna predavanja, panel-diskusije i radionice usmjerene na razumijevanje izazova i mogućnosti koje pruža zelena, cirkularna ekonomija. Predstavljen je i Leadership dio kao ključni faktor uspjeha svake organizacije, a svi oni koji počinju uživai su u Startup dijelu konferencije.

Na atraktivnim panelima stručnjaci su raspravljali o gorućim poslovnim temama poput: Tko je vidio Pametnu tvornicu? Što je Pametna tvornica i primjer tehnologija, Tko je još u sobi sa mnom?, Cijena neodrživosti, Digitalizacija homo sapiensa - život u ekranu, Zeleni gradovi - Održiva arhitektura i urbanizam, Poljoprivreda 4.0 - kada čovjek i robot zajedno beru rajčice, Upotrijebi me ponovno - kada otpad postane sirovina i drugi.

Partneri konferencije su Hrvatski Telekom, Nestiom - premium partner Larq-a, INNOM Savjetovanje i Lean akademija, zlatni sponzori konferencije su Klimaoprema, Franck i poliklinika BINOVA, a sponzori su Croccantino, Lean Scheduling Europe, Energetski institut Hrvoje Požar, Končar - Energetski Transformatori, Next Bike, Algebra, E.ON Hrvatska, Pilsner te Pastor.