cakie i breakkie

Strojno učenje za prste polizati: Ispekli kolače uz pomoć Googleove umjetne inteligencije

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 18.01.2021 21:10
  • Objavljeno 18.01.2021 u 21:10
Google je na svom blogu objavio post u kojem je opisano kako je umjetna inteligencija iskorištena za izradu nekih novih recepata

Google je na svom blogu objavio post u kojem je opisano kako je umjetna inteligencija iskorištena za izradu nekih novih recepata

Izvor: Profimedia / Autor: Wavebreak

Umjetna inteligencija složila je recepte na temelju ogromne baze podataka pretraživanja kojom raspolaže Google: Iz pećnice su izašli hibridi kolača, keksa i kruha

O umjetnoj inteligenciji u posljednje se vrijeme jako puno govori, a mnogo onoga što se čuje ne zvuči ohrabrujuće. No čini se da zbog eksperimenta članova Googleova razvojnog tima nitko ne treba strahovati. Dapače. Oni koji su je probali, kažu da umjetna inteligencija još nikad nije bila tako slatka.

Naime Google je na svom blogu objavio post u kojem je opisano kako je umjetna inteligencija iskorištena za izradu nekih novih recepata. Sve je započelo kada je istraživački tim primijetio kako je u studenom i prosincu dramatično porastao broj potraga za receptima.

Budući da ionako rade s umjetnom inteligencijom, članovi Googleova razvojnog tima odlučili su zaroniti malo dublje u trend ne bi li bolje razumjeli znanost koja čini kekse hrskavim, kolače mekanima, a kruh ukusnim. Dakako, sve su to uradili uz pomoć strojnog učenja.

Kako napraviti ukusan kolač uz pomoć umjetne inteligencije

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google Cloud Platform

'Koristili smo naš ML model kako bismo osmislili dva potpuno nova recepta za pečenje: cakie (hibrid kolača i kolača) i breakkie (hibrid kruha i keksa)', zapisali su programerica Googleova oblaka Sara Robinson i AI inženjer Dale Markowitz.

Tim se usredotočio na kekse, kolače i kruhove, koristeći Googleov alat AutoML Tables za izradu modela strojnog učenja koji je određivao koliko je dobar koji recept i uzimajući najbolje od svakog od njih.

Prvo su prikupili stotine recepata za kekse, kolače i kruh te razvrstali bitne sastojke kao što su kvasac, brašno, šećer, jaja, maslac... Zatim su uz pomoć AutoML Tablesa stvorili model strojnog učenja koji je analizirao količine sastojaka pojedinih recepata i predvidio je li riječ o receptu za kekse, kolače ili kruh.

Njihov je model prepoznao o kojoj je vrsti hrane riječ, ali je mogao prepoznati i recepte koje je smatrao hibridima, kombinacijama keksa i kolača ili kolača i kruha. Dvije takve kombinacije nazvali su breakkie, kolač od kruha, jer je izraz brookie već potrošen, odnosno cakie, kolač od keksa.

Tako su nastali brojni hibridi, hrskavi poput keksa i mekani poput kolača. Zanima li vas kakvog su okusa, Google je na svoj blog uvrstio i recepte kojima se mogu poslužiti svi oni koji žele obogatiti svoj jelovnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!