DOBAR GLAS

Što to Wall Street Journal piše o hrvatskom startupu?

02.04.2014 u 06:53

Bionic
Reading

Ugledni financijski list posvetio je članak domaćem startupu PhotoPay, kojeg je pokrenuo Damir Sabol, a spominju i još nekoliko imena s hrvatske startup scene

U svijetu u kojem sve više ljudi račune plaća online, piše Wall Street Journal, tehnologija koja omogućuje plaćanje računa tako što ih uslikate pametnim telefonom čini se kao korak nazad.


No, hrvatski startup potencijalno tržište vidi u ljudima koji račune još uvijek primaju u papirnom obliku, ali žele malo po malo ući i u svijet online plaćanja.

Pokrenut 2013. godine, PhotoPay trenutno zapošljava osam inženjera sa Zagrebačkog sveučilišta i surađuje s bankama poput austrijske Erste Grupe. Planiraju krenuti s prodajom u Londonu - cilj su im velike međunarodne banke sa sjedištem u tom velegradu, koje bi uslugu mogle ponuditi svojim klijentima.

Navode procjenu osnivača PhotoPaya Damira Sabola (kod nas poznat kao pokretač Iskon Interneta i anđeo investitor, a sudjelovao je i u pokretanju Zagrebačkog inkubatora poduzetništva), prema kojoj ćemo papirne račune primati još neko vrijeme. Citirao je i prognozu tvrtke Juniper Research, prema kojoj će do 2017. godine mobilna plaćanja biti učetvorostručena.

Osim PhotoPaya i ZIP-a, WSJ također je spomenuo Sizem i agroNode.