CITYNEXT

Što su to dogovorili Milan Bandić i Microsoft?

11.06.2014 u 20:50

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik i direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković potpisali su Sporazum o suradnji u projektu CityNext, koji pomaže gradovima u optimiziranju sredstava i davanju boljih usluga građanima uz manju potrošnju

Sudjelovanjem u projektu Grad Zagreb započet će procese unapređenja regionalne konkurentnosti i privlačenja investicija usvajanjem najmodernijih tehnoloških rješenja tvrtke Microsoft.

Kroz projekt će se nastojati kreirati kvalitetan sustav odnosa s građanima, sustav obrazovanja i zdravstvene skrbi te sustav stvaranja novih tvrtki i radnih mjesta, kao i poticanja inovacija.


Program CityNext temelji se na transformaciji infrastrukture u modernizaciji gradova s inovativnim rješenjima implementiranima u oblak, a glavni cilj je reducirati troškove i povećati učinkovitost.

'Cilj nam je da, kao i mnoge druge metropole svijeta, iskoristimo sve poslovne potencijale i velike investicijske mogućnosti koje pruža Zagreb. Želimo da strane kompanije vide Zagreb kao dobro mjesto za poslovanje i ulaganja u regiji.

Napredak grada moguć je jedino uz usvajanje modernih tehnologija, što i nastojimo ostvariti, i to strateškim partnerstvom s tvrtkom Microsoft. Na taj način otvara se prostor za unapređenje sustava odnosa s našim građanima, nakon toga i za implementaciju infrastrukture otvorenih podataka.

Primjenom inovativnih rješenja, Grad Zagreb može postati referentni primjer uporabe naprednih Microsoftovih tehnologija sa svrhom ostvarivanja svih svojih razvojnih ciljeva', rekao je Bandić.

'Zagreb se ovime pridružuje Londonu i Barceloni u cilju kreiranja jednog od najkonkurentnijih i najnaprednijih glavnih gradova država članica EU.

Naime, u 21. stoljeću očekuje se ubrzani rast populacije gradova te će gradovi postati pokretači globalnih ekonomskih i kulturnih promjena. Brze promjene, kako tehnološke tako i organizacijske te izazovi urbanog življenja trebat će unaprijeđenu i efikasnu gradsku upravu, koja će imati za cilj podignuti kvalitetu života građana, ali i kreiranje novih poslovnih mogućnosti za privatni sektor', rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska.

Korištenjem usluga oblaka grad može smanjiti troškove, povećati učinkovitost i produktivnost te uključiti građane na sudjelovanje u ovom procesu na inovativne načine. Inovacije koje će uvesti Microsoft zahtijevaju i novu modernu platformu koja će služiti novim aplikacijama i programima, kao i zaštititi postojeću od mogućih gubitaka.

Microsoftova platforma povezat će sve ponuđivače usluga, proizvoda i podataka i podijeliti ih s građanima. Između ostalog, bit će implementirano rješenje Big Data, platforma za upravljanje podacima.