LJUDSKA GREŠKA, ILI?

Što se krije iza neobičnih signala s čak 234 zvijezde?

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 18.10.2016 09:17
  • Objavljeno 18.10.2016 u 06:22
Teleskop ALMA čini niz od 66 povezanih teleskopa. Može zaviriti i u najtamnije dijelove svemira.

Teleskop ALMA čini niz od 66 povezanih teleskopa. Može zaviriti i u najtamnije dijelove svemira.

Izvor: Promo fotografije / Autor: ESO

Dvoje astronoma vjeruju kako su uočili 'poruke ne samo jedne, već ukupno 234 civilizacije', prenosi New Scientist. Ermanno Borra sa Sveučilišta Laval u Québecu još 2012. godine naveo je kako postoji vjerojatnost da vanzemaljska vrsta koristi lasere za međuzvjezdanu komunikaciju, a sa svojim studentom je algoritmima prošao čak 2,5 milijuna zvijezda te 'upecao' 234 neobična signala

Borrina teza gdje neka civilizacija koristi laser za komunikaciju zvuči neobično, a teza da su 'uhvaćena' 234 signala od jednako toliko vrsta izazvala je žučne rasprave među astronomima. Sve i da je kakav laser uperen prema Trećem kamenčiću od Sunca iz dubina svemira, signal bi do dolaska tu bio vrlo slab - no i dalje bi ga se moglo otkriti matematičkom analizom. 'Energija potrebna za stvaranje takvog signala nije suluda', napominje Ermanno Borra.

Štoviše, tehnologiju za slanje takvog signala u svemir ljudi već imaju - požele li je iskoristiti. Riječ je o Helios laseru ustanove Lawrence Livermore National Laboratory. Borra i student Eric Trottier su tražili jedinstven obris signala koji bi mogao značiti i postojanje inteligentnog života u svemiru. Vjeruju da su ih našli - 234 komada.


Velika većina zvijezda s kojih otprilike dolaze signali su u istoj klasi kao Sunce, a sva 234 odredišta imaju iste pulsne signale (1,65 pikosekundi) prema Zemlji. Bilo kakve druge izvore Borra je isključio, čime je astronomska zajednica unaprijed nezadovoljna, a mnogo znanstvenika vjeruje kako Borra 'trči pred rudo'. Usprkos otvorenom vjerovanju da su posrijedi vanzemaljske civilizacije, Borra nije (barem ne potpuno) napustio mogućnost greške.

'U ovom trenutku, signal je vrlo čudan, a premda naša analiza pokazuje da je on stvaran, trebamo potvrdu i još više rada oko svega', napomenuo je.

Andrew Siemion, upravitelj SETI istraživačkog centra na Sveušilištu u Kaliforniji smatra da je neodgovorno raditi bilo kakve zaključke dok nije isključena svaka druga opcija. Siemion zaključuje kako su spektralni uzorci zapravo ljudska greška, izgledno nastala zbog grešaka u kalibraciji i analizi podataka. Do daljih analiza, Borrino i Trottierovo otkriće ne znači mnogo osim potrebe za daljom potragom.

Više: New Scientist

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!