OCEAN MAGME

Što pokreće mnoštvo golemih vulkana na mjesecu Io?

16.05.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Pod korom Jupiterova mjeseca Io nalazi se golem ocean magme dubok više desetaka, a možda i stotina kilometara, pokazalo je novo istraživanje

Iako je tek nešto malo veći od našeg Mjeseca, Io je vulkanski najaktivnije tijelo u Sunčevu sustavu. Rezultati nove studije riješili su višegodišnje rasprave o pitanju kolik dio mjesečeve unutrašnjosti mora biti rastopljen da bi podržavao velik broj erupcija zabilježenih na njemu.

'U svakom trenutku na mjesecu Io aktivno je više od 400 vulkana', rekao je voditelj istraživanja Krishan Khurana, planetarni fizičar na University of California u Los Angelesu.

'Ti su vulkani toliko moćni da izbacuju materijale oko 500 kilometara uvis. Zahvaljujući otkriću golemog oceana magme sada znamo zašto je vulkana toliko puno te odakle dolazi lava.'

Razmjere Iova oceana Khurana i njegov tim utvrdili su na temelju informacija s letjelice Galileo koja je od 1995. do 2003. kružila oko Jupitera. Podaci su pokazali da Io iskrivljuje snažno magnetsko polje Jupitera u procesu tzv. magnetske indukcije po principu kakav se koristi u detektorima metala u zračnim lukama. Laboratorijska istraživanja otkrila su da je rastopljeno kamenje kakvo se nalazi pod površinom Io odličan vodič električne struje. Jupiterovo magnetsko polje prodire kroz koru i na površini vrelog oceana stvara struje. Ove struje pak generiraju elektromagnetske valove koji iskrivljuju Jupiterove silnice.

Podaci koje je prikupio Galileo pokazuju da se sloj magme nalazi na dubini od 30 do 50 km ispod površine te da je debeo između 50 i 320 km.

Khurana kaže da ocean nije čista tekućina već mješavina rastopljenog kamenja i kristala nalik bljuzgavici punoj komadića leda. Ova vruća bljuzgavica nastaje pod utjecajem plimnih sila moćne Jupiterove gravitacije koje mijese Io na njegovoj putanji i u međusobnom trenju kristala stvaraju veliku toplinu.

Podzemna struktura Io

'Ovakav bljuzgav ocean magme idealno je mjesto za stvaranje topline trenjem', rekao je Khurana.

Znanstvenici do sada nisu uspjeli proniknuti u vruće tajne mjeseca Io jer vulkani na njemu izbacuju goleme količine ioniziranih plinova koji također djeluju na magnetsko polje Jupitera i stvaraju smetnje. Tek najnoviji napredni računalni modeli uspjeli su prodrijeti kroz ove utjecaje i otkriti djelovanje oceana magme.

Na fotografiji gore vidi se presjek mjeseca Io (kliknite za uvećanje). Ispod njegove kore crvenom je bojom označen debeli sloj magme koji iskrivljuje plavo označene silnice Jupiterova magnetskog polja.