SMIONI SNOVI

Što kuha Googleov tajni laboratorij?

14.11.2011 u 14:05

Bionic
Reading

Hladnjaci koji sami obavljaju kupovinu, svemirska dizala, žarulje na daljinsko upravljanje... Sve to, i još mnogo više

Zamislite da se vaš hladnjak može spojiti na internet i sam naručiti špeceraj kad otkrije da su se zalihe smanjile. Ili da vaš tanjur sam objavi što jedete na društvenim mrežama. Vaš robot mogao bi otići u ured, dok se izležavate kod kuće u pidžami. A mogli biste skočiti i do svemira dizalom.

To su samo neki od snova koje ganjaju u Googleu X, piše New York Times, tajnovitom laboratoriju u kojem tehnološki div pokušava ostvariti sto ludih ideja.

Iako ih je većina tek na razini koncepta, dakle ni blizu ostvarenju, jedan projekt mogao bi zaživjeti do kraja godine. Kako su u Googleu vrlo tajnoviti, ne zna se o čemu se točno radi.

Većina tvrtki u Silicijskoj dolini pod inovacijom smatra razvoj online aplikacija ili oglasa. No Google se smatra drukčijim.

Iako je danas velika korporacija, kojoj poduzetnici početnici dašću za vratom na tom području, nastoji i dalje biti mjestom u kojem se otkrivaju nove i zanimljive stvari, slijedeći tradiciju Xenon PARC-a, koji je 70-ih godina prošlog stoljeća razvio moderno osobno računalo.

Pritom ide daleko iza okvira u kojem se kreće njegovo sadašnje poslovanje. Laboratorij se, primjerice, bavi svemirskim dizalima, davnim snom Googleovih osnivača i drugih poduzetnika iz Silicijske doline. Traže se načini na koje ih ekonomično izgraditi i koristiti za prikupljanje podataka (što i nije tako čudno za Google) ili slanje u tereta u svemir.

Sergej Brin, Googleov suosnivač, duboko je upleten u istraživanja u laboratoriju, tvrde neimenovani izvori koje navodi New York Times. Ima svoj popis ideja, kao i Larry Page, drugi suosnivač, koji je  radio na Google X-u prije no što je preuzeo kormilo tvrtke u travnju.

A projektom se bave i Eric Schmidt i drugi glavonje tvrtke iz Mountain Viewa. Svi skupa se, naravno, nadaju da će razviti nešto što će moći pretvoriti u uspješan posao.

Recimo, lani su na kalifornijskim cestama predstavili vozila bez vozača. Namjeravaju ih proizvoditi u Sjedinjenim Državama. Mogli bi uz njih prodavati i, recimo, navigacijski softver i drugu informacijsku tehnologiju. Teoretski, čak i putnicima prikazivati oglase tvrtki pored kojih prolaze. Dok igraju 'Angry Birds' na mjestu gdje danas sjede vozači.

Roboti su glavni junaci mnogih ideja kojima se Google X bavi. Brin je već poslao robota da ga zamijeni na jednoj konferenciji.

Mnoštvo robota moglo bi pomoći Googleu pri prikupljanju podataka. Zamijeniti ljude koji fotografiraju ulice za Google Maps, primjerice. Ili nam svima pomagati pri svakodnevnim zadaćama kod kuće i u uredu.

Duge ideje uključuju prijedloge poput projekta Mreža stvari, predstavljenog tijekom Googleove konferencije razvojnih programera u svibnju, a koji nastoji pronaći način na koji povezati raznorazne stvari s internetom.

Kad god netko koristi internet, Google ima koristi od toga, pa ima smisla povezati kućanske uređaje i odjeću, ne samo računala. Tako bi se moglo umrežiti uređaje za navodnjavanje, aparat za kavu ili žarulje, pa njima upravljati izdaleka. Žarulju upravljanu bežično, preko uređaja pogonjenih Androidom, mogli bismo vidjeti već krajem ove godine.

Tajnovitost koja obavija Google X nalik je onoj koju koristi C.I.A., tvrde izvori bliski projektu. Poznato je da ima dva ureda - jedan za logističke potrebe, smješten u središnjici tvrtke u Mountain Viewu, i jedan za robote, smješten na tajnoj lokaciji.

Stručnjaci koji se njima bave stigli su iz Microsofta, Nokia Labsa te sa sveučilišta Stanford, M.I.T., Carnegie Mellon i New York. Među njima je Andrew Ng, profesor sa Stanforda specijaliziran za primjenu neuroznanosti na umjetnu inteligenciju, te Johnny Chung Lee, ekspert za interakciju ljudi i računala.

Predvodi ih Sebastian Thrun, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za robotiku i umjetnu inteligenciju.

Google X kuha projekte koji se mogu pretvoriti u epske promašaje ili ogromne uspjehe. Mogle bi proći godine prije no što se pokaže što će od njih biti. A to plaši pojedine dioničare i analitičare.

Larry Page pokušao ih je smiriti u srpnju, rekavši da su ti projekti tek sićušan dio Googleovog poslovanja te da pažljivo upravljaju novcem dioničara.