PRVA POMOĆ

Što kad se laptop pregrije?

  • Autor: M. Č./About.com
  • Zadnja izmjena 19.07.2013 09:36
  • Objavljeno 19.07.2013 u 09:36
kina kompjuter

kina kompjuter

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Laptopi su veoma praktični za rad, međutim zbog svog dizajna skloni su pregrijavanju kod intenzivna rada. Kako biste izbjegli da vam se računalo ugasi kad ga najviše trebate, pročitajte savjete za njegovo rashlađivanje

Prijenosna računala zbog svog su dizajna sklonija zagrijavanju od običnih stolnih računala. Pogotovo se to odnosi na sve popularnija ultra tanka računala u koja je postala prava umjetnost ugraditi ventilator za rashlađivanje.

Tijekom ljeta, kada je temperatura u prostoriji viša no što je to uobičajeno, ali i tijekom duljeg rada, prijenosno se računalo može i neugodno zagrijati.

Posljedica tog pregrijavanja najčešće je usporen rad, ali i automatsko gašenje kada temperatura prijeđe sigurnu razinu.

Ako se prijenosno računalo često pregrijava, može čak doći i do ozbiljnih kvarova, a ako računalo držite na koljenima, i do opeklina.

Kako biste to spriječili, About.com daje nekoliko jednostavnih savjeta za održavanje prijenosnog računala na radnoj temperaturi i u najtoplijem dijelu godine.

Prilagodite postavke

Sva prijenosna računala imaju mogućnost podešavanja postavki ovisno o načinu korištenja. Tako za štednju energije smanjuju svjetlinu ekrana, a kad su priključeni na struju koriste 'visoke performanse'.

Međutim, ako osjetite da se računalo pregrijava, smanjite postavke na nižu razinu kako biste rasteretili sustav i omogućili pojedinim komponentama da se ohlade.

Najviše postavke uključujte samo za one aktivnosti za koje su vam neizbježne, poput obrade fotografija ili videa, odnosno intenzivan rad na računalu.

Očistite otvore za hlađenje

Svako prijenosno računalo na sebi ima otvore za hlađenje. Na nekim su modelima smješteni na stražnjoj strani, na drugima bočno, a na nekima na dnu računala.

Ako računalo često koristite na koljenima ili na površinama koje su prekrivene tkaninom, možete nehotice prekriti otvor za hlađenje i tako povećati unutarnju temperaturu računala.

Isto tako, tijekom korištenja ventilator usisava zrak kako bi ohladio unutrašnjost računala, a sa zrakom ulaze i čestice prašine i prljavštine koje se potom talože i otežavaju hlađenje.

Kako biste to izbjegli, uvijek prijenosno računalo koristite na glatkoj površini, a povremeno ispušite otvore komprimiranim zrakom koji je moguće kupiti u limenci u trgovinama računalnom opremom.

Ako niste sigurni da možete očistiti računalo bez straha, radije taj posao prepustite serviserima.

Koristite podlogu za hlađenje

Podloge za hlađenje izvrsno su rješenje ako često koristite računalo na koljenima. Ne samo da će dodatni ventilatori koji se nalaze u podlogama olakšati hlađenje računala, već će vam osigurati i ergonomičniji položaj za rad.

Podloge za hlađenje mogu se kupiti u svakoj trgovini računalnom opremom. Cijene im se kreću od stotinjak kuna za podlogu s jednim pasivnim ventilatorom, do tristotinjak kuna za podlogu s dva ventilatora koji koriste napajanje putem USB-a za rad.

Snizite temperaturu u prostoriji u kojoj radite

Pravilo je jednostavno - ako je vama prevruće za rad, i vašem računalu je. Stoga, u ljetnom razdoblju kada su temperature u prostorijama visoke, izbjegavajte dugotrajan rad na prijenosnom računalu.

Ili češće radite pauze u kojima ćete isključiti računalo da se ohladi ili ohladite prostoriju na temperaturu koja je i vama ugodna za rad.

Najčešće je to temperatura od 20 do 25 stupnjeva Celzijusa.

Isključite računalo kad ga ne koristite

Korisnici često ne isključuju računalo u potpunosti, već ga stavljaju u hibernaciju. Na taj način ono troši manje električne energije, a brzo je spremno za ponovni rad kad se za to ukaže potreba.

No i u hibernaciji računalo se zagrijava. Stoga, ugasite u potpunosti računalo kada znate da ga nećete koristiti dulje vrijeme. Primjerice, dok ste na ručku.

Isto tako, nemojte ostavljati prijenosno računalo uključeno i stavljati ga u torbu. Torba zatvara otvore za hlađenje i automatski uzrokuje podizanje temperature u samom računalu, čak i ako je ono u hibernaciji.

Uostalom, računala nove generacije trebaju tek desetak sekundi da budu spremna za rad nakon uključivanja.

Posjetite servisera

Ako vam se računalo i nakon što ste poduzeli sve mjere i dalje pregrijava i gasi, možda je u pitanju neki veći problem ili kvar.

Odnesite ga u servis kako bi serviseri provjerili ne treba li možda zamijeniti ventilator ili neku drugu komponentu koja se previše zagrijava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!