uništeni sateliti

Što je to geomagnetska oluja i kako je pomrsila račune Elonu Musku

11.02.2022 u 09:38

Bionic
Reading

Nakon što je kompanija Elona Muska objavila da je zbog geomagnetske oluje izgubila 40 internetskih satelita mnogi se pitaju kako se to točno dogodilo. Odgovor leži u aktivnosti Sunca

SpaceX Elona Muska izgubio je 40 od 49 satelita za brzi internet nakon što ih je 4. veljače pogodila geomagnetska oluja. Sateliti su bili dio SpaceX-ovog projekta Starlink u sklopu kojeg Musk planira omogućiti satelitski internet zahvaljujući tisućama njih smještenih u orbiti.

Incident se dogodio dan nakon što je 49 satelita isporučeno na visinu od 210 kilometara, na kojoj su, riječima SpaceX-a, stigli do stadija kontroliranog leta. Incident bi mogao biti najveći kolektivni gubitak satelita zbog nekog geomagnetskog događaja. Hindustan Times citira astrofizičara Jonathana McDowella, a on je objasnio ovaj prirodni fenomen.

Erupcije u svemiru

Geomagnetska oluja je svemirska vremenska pojava koja se pojavljuje nakon što erupcije ili solarne baklje na Sunčevoj površini nastaju uslijed velike eksplozije. Ovakve erupcije kroz svemir šalju valove plazme i magnetskih čestica koje mogu, ali i ne moraju pogoditi Zemlju, poremetiti rad satelita, energetske mreže i ostalu elektroničku infrastrukturu, piše CNBC.

'Ove oluje mogu uzrokovati zagrijavanje atmosfere i povećanje njezine gustoće na nižim visinama - mjestima na koja šaljemo satelite', piše u službenoj objavi SpaceX-a.

SpaceX je u petak 3. veljače lansirao 49 satelita iz Kennedy Space Centera na Floridi. Sateliti su bili smješteni u jednu od SpaceX-ovih raketa Falcon 9 te su poslani u orbitu bližu tlu kako bi prošli testiranja prije odlaska u svemir. Geomagnetska je oluja idućeg dana uzrokovala zagrijavanje atmosfere, što je pojačalo trenje tijekom kretanja satelita za čak 50 posto.

Tim SpaceX-a modificirao je položaje letjelica kako bi ih zaštitio od oluje i minimalizirao trenje, no druge su procjene pokazale da dio tih satelita neće moći otići u višu operacijsku orbitu. Kao rezultat, kompanija je gurnula 40 satelita u Zemljinu atmosferu te ih je uništilo trenje. SpaceX tvrdi da ne očekuje da će ijedan od tih satelita pogoditi tlo. Statistički gledano, uništenje 40 satelita ne čini prevelik problem sveukupnoj operaciji s obzirom na to da je kompanija dosad poslala 1915 satelita u svemir, a planira ih poslati još nekoliko tisuća.

Daljnja pogoršanja

Problem je to što će ovakve oluje, premda nisu česte, s vremenom postati još gore.

Sunce je u prosincu 2019. ušlo u novi solarni ciklus te se nalazi blizu 'solarnog maksimuma', odnosno najveće solarne aktivnosti koja će vrhunac dostići 2025. Solarnom ciklusu obično treba oko 11 godina za prelazak iz jednog maksimuma u drugi, s time da trajanje ciklusa varira između devet i 14 godina.

Zbog donedavnih blagodati solarnog minimuma mnoge kompanije i vlade lansirale su satelite u nižu orbitu - prema analizi inženjerske kompanije Bryce Tech, samo u prošle četiri godine u svemir je poslano 4000 manjih satelita - od kojih većina radi u nižoj orbiti.