VISION NEXT 100

Sto godina postojanja BMW slavi otkrivanjem nevjerojatnog vozila iz daleke budućnosti

10.03.2016 u 10:29

Bionic
Reading

'Upoznajte budućnost koja čeka vaše unuke', slobodno su mogli reći Bavarci prilikom predstavljanja konceptnog vozila Vision Next 100. BMW Group je za slavlje sto godina postojanja s razlogom izbjegao moguće 'smetnje' sa sajma automobila u Ženevi te je vozilo koje čeka na svoje dane u 22. stoljeću otkriveno u Münchenu. I to kakvo vozilo!

Dok su mnogi u medijima (ali i entuzijasti što se tiče BMW-a) očekivali predstavljanje kakvog opakog roadstera ili sličnog automobila, na pozornicu se dovezao koncept Vision Next 100, koji predstavlja viziju kompanije za sljedećih sto godina.

Koncept krasi sustav Alive Geometry, svojevrsna vodilja dizajna, koji upravlja različitim načinima rada vozila (Boost i Ease) te u sklopu kojih ono može postati potpuno autonomno ili prepustiti vozaču volan u ruke. Sam volan se u režimu vožnje Ease transformira i postaje dijelom središnje konzole dok se ostatak unutrašnjosti transformira kako bi putnici mogli komunicirati jedni s drugima u autonomnoj vožnji. Unutrašnjost nije jedina stvar koja se može mijenjati - vrijedi to i za ostatak vozila (za ukupno neovisno kretanje kakvih 800 dijelova izvedenih u trokutastim oblicima):

'Ako, kao dizajner osmislite nešto, postoji velika vjerojatnost da će se jednog dana to i ostvariti. Cilj našeg koncepta BMW Vision Next 100 je bio razviti budući scenarij s kojim bi se ljudi mogli povezati', rekao je Adrian van Hooydonk, šef dizajna u BMW Group.


Pored fizičkih transformacija, veliku ulogu igra integriranost AR (Augmented Reality) projekcija po površinama vozila, činjenica da je vozilo u potpunosti bez emisija, napravljeno '4D printanjem' recikliranog materijala te opremljeno svim zamislivim (i nezamislivim) senzorima za maksimalnu sigurnost putnika i okružja.

I dok koncept nekim osnovnim idejama i mogućnostima podsjeća na nešto koliko-toliko izvedivo u stvarnosti, neki integralni elementi jednostavno nisu mogući današnjim tehnologijama. S druge strane, itekako je korisno sanjati za budućnost proizvođača. To je ono što ih je i dovelo do današnjih rezultata, naglašavaju Bavarci.


BMW Group inače će ove godine otkriti još konceptnih vozila iz daleke budućnosti za svaki od vezanih brendova, a preostali su Mini, Rolls-Royce i BMW Motorrad. Baš kao i Vision Next 100 za BMW, očekuju se prave poslastice, no u kojima svi koji čitaju ovaj tekst neće moći uživati izvan konceptnih prikaza.