HODAJUĆI MRTVAC

Što će se dogoditi s društvenom mrežom Google+?

25.04.2014 u 12:14

Bionic
Reading

Nakon osam godina Vic Gundotra napustit će Google. Što to znači za Google+, projekt koji je pokrenuo i primarno se njime bavio zadnjih nekoliko godina?

Čini se kako će se prestati natjecati s drugim društvenim mrežama i postati platforma za Googleove usluge.


U Googleu su zanijekali kako će Gundotrin odlazak imati učinka na strategiju za G+. No, izvori bliski divu iz Mountain Viewa koje navodi Tech Crunch kažu kako je u kompaniji u tijeku reorganizacija timova koji su se bavili tom društvenom mrežom, a koji su zajedno brojali između 1000 i 1200 zaposlenika.

Tim koji se bavio Hangoutsom tako bi trebao biti pridružen ekipi za Android. Istim putem mogli bi krenuti i oni koji se bave servisom za fotografije.

Što će biti s onima koji neće prijeći u Android još se ne zna. Nagađa se kako bi Larry Page mogao slijediti primjer Marka Zuckerberga i preusmjeriti ih na razvoj načina kako izvući maksimum iz korisnika mobilnih uređaja. Moguće je i kako će praviti widgete koji bi G+ koristili kao platformu, umjesto kao zaseban proizvod.

Slijedi, izgleda, i jedna velika promjena: integracija Plusa u druge servise više neće biti obvezna. Postojeće integracije neće nestati, ali će njihov značaj i utjecaj biti manji. Dio nesuglasica koje je Gundotra imao s ostatkom Googlea bio je, navodno, vezan upravo uz forsiranje tih integracija, koje nisu svima dobro sjele.


Njegovo će mjesto zauzeti David Besbris, dok bi dijelove Plusa trebala preuzeti 'osoba zadužena za Chrome'. Je li to Sundar Pichai ili netko drugi, nije poznato.

Navodno je Facebookova kupovina Whatsappa imala presudan utjecaj na odluku o marginaliziranju Plusa. Smatralo se kako je Google propustio 'najveću akviziciju u prostoru društvenih mreža'.

Kako bilo, G+ bi mogao postati pozadinac, što bi moglo biti zanimljivo ako - recimo - doista upogone tim koji je dosad radio na servisu online za fotografije s budućim izdanjima aplikacija za kamere na Androidima, piše Tech Crunch