BLOKOVI S-BRICKS

Stiže revolucija u gradnji - 'Lego cigle'

13.07.2014 u 08:24

Bionic
Reading

Kompanija Kite Bricks je principe koji leže iza igraćih kockica Lego prenijela na pravu stvar, građevne blokove nazvane S-Bricks (Smart Bricks). Riječ je o elementima koji, baš poput pravih Lego kockica stižu u više veličina i oblika, a zajednička stvar im je mogućnost montiranja jednih na druge, baš kao i posebno izvedenih šipki

Umjesto cementa, S-Bricks se spajaju posebnim vezivnim materijalom, koji riječima kompanije funkcionira kao dvostrana ljepljiva traka. Sve ovo omogućuje izgradnju u kraćim rokovima i uz manje potrebne snage. Standardni armirani beton lako mijenjaju blokovi kroz koje su provučene metalne šipke.

Kite Bricks navodi i kako zgrade napravljene od ovakvih blokova traže manje energije za hlađenje i grijanje, zahvaljujući tome što su blokovi šuplji za izolaciju. Štoviše, lakše je i provođenje ostatka infrastrukture poput struje i vode:

Lego kocke - ali za prave zgrade



Troškovi konstrukcije bi se prema kompaniji trebali spustiti za 50 posto u odnosu na uobičajenu gradnju, a čelnici nisu pretjerani ljubitelji usporedbe s igraćim kockicama. 'Primarna namjena u razvoju ovih blokova je bila izolacija i snaga. Činjenica da su blokovi lako spojivi je sekundarna', rekao je osnivač kompanije Ronnie Zohar za Wired.co.uk.

Projekt za sada stoji u prototipnom izdanju uz pripadajuće patente. Zohar sada traži investicijsku injekciju od tri milijuna dolara kako bi Smart Brick blokove donio na tržište. Baš kako prikazuje video, u budućnosti bi se čitave zgrade moglo napraviti pomoću robota.