libra

Stiže li to Facebookova kriptovaluta u Švicarsku?

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.09.2019 07:15
  • Objavljeno 12.09.2019 u 07:15
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: maximimages.com

Pokretači libre, Facebook i njegovi partneri, zatražili su dozvolu za korištenje te kriptovalute u švicarskom sustavu plaćanja, priopćio je u srijedu financijski regulator FINMA, napominjući da bi širina planiranih usluga tražila veći nadzor

Vodeća svjetska društvena mreža Facebook najavila je u lipnju uvođenje digitalne valute libre u sklopu širenja poslovanja u svijetu internetske trgovine i globalnog plaćanja.

Facebook je udružio snage s 28 partnera, uključujući Mastercard, Visu, Spotify Technology, Paypal, eBay, Uber Technologies, Vodafone Group, u projektu Libra Association koji će upravljati novom digitalnom valutom.

Globalni financijski dužnosnici u međuvremenu su pokrenuli temeljite analize tih planova.

'Zbog izdavanja platnih žetona libre, usluge planirane u skopu projekta Libra nedvojbeno bi nadišle okvir samog platnog sustava', što znači da će podlijegati i dodatnim zahtjevima, priopćili su u srijedu iz švicarske FINMA-e.

Ti zahtjevi uključit će rezerviranje kapitala za kreditne, tržišne i poslovne rizike, te poštivanje propisa kojima se regulira rizik koncentracije i likvidnost, kao i upravljanje rezervama, priopćeno je.

Nadzor širokog raspona usluga koje libra nudi bazirat će se na načelu 'isti rizici, isti pravila', poručuju iz FINMA-e.

'U cijelom ekosustavu projekta moraju biti ispoštovani najviši međunarodni standardi borbe protiv pranja novca', naglašavaju.

Iz Libra Associationa ističu da su spremni na suradnju.

'Vodimo konstruktivan dijalog s FINMA-om i smatramo da postoji način da se blockchain mreža bazirana na otvorenom kodu pretvori u regulirani platni sustav s niskom razinom problema i visokim stupnjem sigurnosti', priopćili su iz Libra Associationa sa sjedištem u Ženevi.

Zatražili su da se precizira status udruženja i kovanica libre prema švicarskim zakonima, navode u FINMA-i.

Pomoćnica američkog ministra financija za borbu protiv terorizma i za financijske informacije Sigal Mandelker rekla je u utorak da je uvjet za odobrenje projekta digitalne valute ispunjavanje najviših standarda na području borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma.

'Bilo da se radi o bitcoinu, ethereumu ili libri, naša je poruka svim tim kompanijama ista – borba protiv pranja novca i financiranja terorizma mora biti ugrađena u vaš projekt od samog početka', poručila je Mandelker.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!