ZABORAVITE DROPBOX

Stiže Google Drive

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 25.04.2012 09:44
  • Objavljeno 25.04.2012 u 08:08
Google Drive

Google Drive

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Početnih besplatnih pet gigabajta prostora nadogradivo je (uz plaćanje, naravno) do čak jednog terabajta, a moći će mu se pristupiti s PC-a, Maca, pametnih telefona, tableta...

Google Drive dolazi s ugrađenim Google Docsima, što omogućuje zajednički rad na dokumentima u realnom vremenu. Moguće je komentirati na različite vrste i formate dokumenata (PDF, slike, video...) kao i primati obavijesti o komentarima drugih.

Predviđeno je da GDrive radi na PC-u, Macu te na pametnim telefonima i tabletima s Androidom. Aplikacija za iOS je, kažu, također u pripremi. Bez obzira na platformu, slijepi korisnici mogu mu pristupiti pomoću čitača zaslona.

Kao što se i očekuje od Googlea, GDrive je potpuno pretraživ. Moguće je pretraživati ga po tipu dokumenta, vlasniku i nizu drugih filtera.

Usto, može prepoznati tekst u skeniranim dokumentima, pomoću tehnologije optičkog prepoznavanja znakova (Optical Character Recognition - OCR). Kako to funkcionira? Recimo da uploadate sken starog izreska iz novina. Taj tekst možete pretraživati.

Tu je i slikovno prepoznavanje. Ubacite li fotografije s Plitvica u GDrive, kasnije ćete ih moći naći ako utipkate riječ 'Plitvice' u tražilicu. Ta je tehnologija još u ranim fazama razvoja pa ne očekujte previše.

Krećete s pet gigabajta besplatnog prostora za pohranu. Želite li više, trebat ćete izdvojiti 2,49 dolara mjesečno (nešto više od 14 kuna) za do 25 GB, 4,99 dolara (oko 28,5 kuna) za 100 GB i 49,99 dolara (oko 285 kuna) za čak terabajt prostora. Ako platite dodatni prostor, povećat ćete i kapacitet Gmaila do 25 GB.

GDrive je integriran s drugim Googleovim proizvodima, iako još ne posve. Možete, recimo, fotke iz GDrivea objavljivati na Google+, ali ih još uvijek ne možete izravno prikačiti u privitak na Gmailu.

Gdrive je temeljen na otvorenoj softverskoj platformi, pa očekujte uskoro niz aplikacija s novim mogućnostima, poput slanja faksova, obrade videa i slično. Trebale bi se pojavljivati u dućanu online Chrome Web Store.

Zasad još nije dostupan korisnicima u Hrvatskoj, no vjerujemo da će se to promijeniti tijekom idućih nekoliko dana. Provjerite je li se to dogodilo na drive.google.com/start

Pogledajte kratki video i doznajte kako funkcionira:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi