JOŠ PAMETNIJI TELEFONI

Stiže aplikacija koja zna raspoloženje vaših poruka

13.06.2012 u 09:56

Bionic
Reading

Aplikacija je za sada napravljena za Androide. Vesele poruke obojane su u zeleno, poruke u crvenoj boji su loše, dok je neutralna poruka ona u plavoj boji

Kako raste broj korisnika pametnih telefona, tako se sve više istražuju njihove mogućnosti. Posljednja stvar s kojom bi pametni telefoni zapravo mogli postati čudesni jest njihov potencijal da prepoznaju emotivni sadržaj poruka koje stižu. Naime, Louise Chambers i Mohamed Gaber, profesori računalnih znanosti na sveučilištu u Portsmouthu, upravo rade na aplikaciji koja će korisnike upozoravati jesu li poruke koje su stigle tužne ili vesele. Tako bi uskoro korisnici pametnih telefona, prije nego što ih otvore, na ekranu mogli ugledati poruku: 'Imate pet novih poruka, od čega bi vas dvije mogle rastužiti.'

Aplikacija je za sada napravljena za Androide, a osim za sms poruke, korisnici će dobivati ista upozorenja i za nove statuse njihovih prijatelja na društvenim mrežama. Kad stigne poruka, ona automatski mijenja boju zahvaljujući postavkama u aplikaciji koje prepoznaju riječi. Tako je vesela poruka obojana u zeleno, ona koja je crvene boje je loša, dok je neutralna poruka ona u plavoj boji.

Ta neobična aplikacija, koja će dobiti ime kad bude gotova, radi se prema istraživanjima koja su ne tako davno provedena na sveučilištu u Eindhovenu, na kojem su profesori uspjeli pronaći način da jedna aplikacija analizira sadržaj elektronske poruke. Aplikacija tako prepoznaje ključne riječi i na osnovi tih riječi automatski određuje kakva je poruka. Primjerice, poruka u kojoj piše 'Sjela sam u krivi autobus' bit će označena crveno, dok će poruka 'Gotova sam s poslom' biti zelena. Aplikacija će također prepoznavati smajliće - ako pošaljete nekome ljutog smajlića, poruka bi vam mogla završiti u crvenoj boji.

Korisnici će moći sortirati poruke po bojama i, ukoliko tako odaberu, sve poruke u crvenoj boji ne moraju ni otvoriti, a moći će ih sve odjednom izbrisati. Ako u skoroj budućnosti shvatite da odjednom ne dobivate odgovore na sms poruke, možda će biti spremljene na nečiju crvenu hrpu, što će sigurno značiti da morate promijeniti ton komunikacije sa svojim prijateljima.