APLIKACIJA STEAM LINK

Steam Link donosi PC igre na Samsungove pametne televizore

17.08.2017 u 08:03

Bionic
Reading

Tvrtka Samsung Electronics najavila je dostupnost aplikacije Steam Link tvrtke Valve na svim svojim Smart TV uređajima iz 2016. i 2017. godine, uključujući i nedavno predstavljenu QLED liniju TV prijemnika. Na ovaj način za igranje Steam naslova na TV-u nije potreban nikakav dodatni Steam Link hardver, već samo dobra kućna mreža

Samsung je prvi proizvođač koji aplikaciju Steam Link pruža korisnicima na svojim pametnim televizorima. Tehnologija korisnicima omogućuje prijenos omiljenih igara s kućnog računala izravno na Samsung Smart TV. Koraci za ovo su jednostavni - dovoljno je na TV-u preko Smart Huba preuzeti aplikaciju Steam Link te povezati kućno računalo prema uputama (uz, naravno, pokrenut Steam servis).

Aplikacija Steam Link, čiju su beta inačicu testirali korisnici u Sjedinjenim Američkim Državama, od danas je dostupna u 55 zemalja uključujući i Hrvatsku. Podržava i puni 4K streaming na ovogodišnjim modelima TV prijemnika, za uživanje u tisućama PC igara na velikim ekranima.

'Dobili smo nevjerojatne povratne informacije o Steam Link značajki i oduševljeni smo što je možemo pružiti našim korisnicima diljem svijeta', izjavio je Heeman Lee, potpredsjednik odjela Visual Electronics Business pri tvrtki Samsung Electronics i dodao: 'Raduje nas što Samsung Smart TV prijemnici pomažu redefinirati iskustvo igranja na računalu, pružajući igračima mogućnost prikaza izuzetne kvalitete slike, na velikom zaslonu.'

Iskustvo je fenomenalno

Beta izdanje aplikacije Steam Link imalo je svojih mušica, no u trenutnoj verziji dostupnoj vlasnicima svih novijih Samsungovih TV-a stvari rade bez iti malo kašljucanja. Preporučuje se da i računalo i TV budu spojeni na kućnu mrežu ethernet vezom, no stvari bez problema rade i preko bežične veze - pod uvjetom da je ruter dovoljno dobar (tj. da i PC i TV imaju visoku razinu signala). 

Za početak je dovoljno preuzeti app Steam Link na TV-u te u međuvremenu upaliti računalo i Steam servis. Na TV-u bi se stvar trebala prepoznati te će tražiti da se na računalu unese jedinstveni kod za prvotnu aktivaciju. Nakon toga je svaki sljedeći put dovoljno pokrenuti Steam Link app i računalo će biti tamo (pod uvjetom da je upaljeno, naravno). 

Pokretanje Steam Linka na TV-u automatski će prilagoditi sve potrebne postavke te prikazati latenciju (kašnjenje signala), a ako je ona prevelika valja se poigrati s kućnom mrežom ili jednostavno smanjiti kvalitetu prijenosa unutar same aplikacije. 

Da stvar bude bolja, moguće je iskoristiti neke igraće kontrolere (poput onih za Xbox), izravno ih USB vezom spojiti na Samsungov TV te na taj način uživati u fenomenalnom iskustvu na velikom zaslonu. 

Stvari će (izgledno) ići dalje

U ovom trenutku podržana je maksimalna razlučivost od 1.920 puta 1.080 piksela pri 60 sličica u sekundi. Ipak, tu je i zasivljena opcija 4K prijenosa - što znači da će stići i podrška za ovo s vremenom. Naravno, za igranje u 4K trebat će imati i opak PC i opaku kućnu mrežu pa ne čudi da u Valveu još rade na tome.

Steam Link dostupan na Samsung TV uređajima Autor: Wochit Tech