TAJNOVITI PROJEKT

Spremaju li se to i u Appleu u svemir?

23.12.2019 u 14:47

Bionic
Reading

Tim na čijem su čelu dva inženjera koji su do prije koju godinu radili za Google treba osmisliti tehnologiju koja će omogućiti prijenos podataka između Appleovih uređaja i satelita

U Appleu su navodno oformili tajni tim čija je zadaća razvoj satelitske tehnologije za prijenos podataka na uređaje te tvrtke. Čini ga desetak inženjera, stručnjaka za satelite, aeronautiku i dizajn antena. Cilj je implementirati rezultate njihovog rada u roku od pet godina.

svemirska istraživanja

Prve slike crne rupe, egzoplaneti na kojima bi se moglo živjeti i došljaci iz svemira: Ovo su najveća otkrića posljednjeg desetljeća

Pogledaj galeriju

Tim predvode aeronautički inženjeri Michael Trela i John Fenwick, koji su radili u tvrtci Skybox Imaging prije no što je ta tvrtka prodana Googleu 2014. godine. Njih su dvojica bila na čelu Googleovog odjela koji se bavio satelitima i svemirskim brodovima do 2017., kada su prešli u Apple.

Projekt je još u ranoj fazi i moguće je kako će u Appleu odustati od njega u nekom trenutku. No, navodno je za njihov rad zainteresiran glavni izvršni direktor Applea Tim Cook, što bi moglo značiti kako je među prioritetima.

Pod Cookovim vodstvom u Appleu su značajno povećali ulaganja u istraživanja i razvoj. Samo su tijekom ove fiskalne godine na to potrošili 16 milijardi američkih dolara, 14 posto više nego godinu prije.

Appleov plan korištenja satelita za prijenos podataka na njihove uređaje mogao bi smanjiti ovisnost te tvrtke o telekomima. Takva bi tehnologija mogla biti korištena i za povezivanje uređaja bez korištenja tradicionalnih mreža, ali i za preciznije praćenje lokacije.

Zasad nije poznato planiraju li u Appleu lansirati vlastitu konstelaciju satelita ili će koristiti kapacitete koje nudi postojeća infrastruktura, piše Digital Trends.