ŠTETI INBOXU, ŠTETI OKOLINI

Spam je neprihvatljiv i za okoliš

15.04.2009 u 11:31

Bionic
Reading

Globalna pošast zvana spam odbojna nam je zato što virtualne poštanske sandučiće povremeno čini gotovo neupotrebljivima, no kako navode sigurnosni stručnjaci, spam ima i izuzetno loš utjecaj na okoliš

Stručnjaci iz McAfeeja izračunali su da su spammeri tijekom 2008. godine na adrese korisnika diljem svijeta odaslali oko 62 trilijuna neželjenih poruka. Ovaj impresivan podatak pretvorili su u potrošnju struje, što bi bilo dovoljno za godišnje napajanje oko 2,4 milijuna prosječnih američkih potrošača.

Svoj izvještaj McAfee objavio je pod nazivom 'Carbon Footprint of E-mail Spam Report', a u njemu je navedena procjena računalne snage potrebne za slanje spam poruka. Prema objavljenim navodima, obrada i slanje jedne jedine spam poruke rezultira emisijom 0,3 grama ugljičnog dioksida u Zemljinu atmosferu, što je ekvivalent vožnji automobila u dužini od jednog metra.

U izračun emisije ugljičnog dioksida pri obradi spama uključeno je i vrijeme rada računala krajnjih korisnika, kojima je potrebno otprilike tri sekunde za brisanje pojedine spam poruke iz inboxa. Ukupno gledajući, diljem svijeta korisnici provedu nešto više od milijardu sati brišući spam.

Izvještaj McAfeeja možete pročitati na ovoj adresi