BUDUĆNOST TELEVIZIJE

Sonyjevi 3D televizori uskoro u prodaji

09.03.2010 u 13:41

Bionic
Reading

Sony je najavio početak prodaje televizora s 3D prikazom za lipanj ove godine, ali taj termin vrijedi samo za japansko tržište. Veliki proizvođač elektronike bi uskoro trebao objaviti kada kreće u distribuciju novih televizora u ostatku svijeta

Sony je objavio da će 10. lipnja u Japanu početi prodavati televizore s 3D prikazom. U isto vrijeme je objavio i svoja očekivanja o prodaji 25 milijuna LCD televizora u sljedećoj fiskalnoj godini. Prema toj projekciji, čak 10 posto bi trebali činiti televizori s 3D prikazom. Sony očekuje da će nova tehnologija potaknuti prodaju i nekih drugih proizvoda iz njihove ponude, kao što su digitalne kamere, Blu-ray player i videoigre. Poseban naglasak je stavljen na videoigre, s obzirom da je PlayStation 3, jedna od najuspješnijih konzola za igranje, Sonyjev proizvod. Do lipnja će biti spremne i PS3 igre koje će podržavati 3D tehnologiju prikaza.

Objavljene cijene nisu definitivne, ali se ne očekuje da će puno odstupati od onog što će Japanci vidjeti u trgovinama kada krene prodaja. Televizor s dijagonalom od 46 inča u paketu s dva para 3D naočala nužnih za uživanje u 3D prikazu trebao bi koštati 3.875 američkih dolara (oko 20.500 kuna). Cijena je daleko viša od trenutnih top modela takve dijagonale ekrana, no radi se o novoj tehnologiji. Sony će ponuditi 3D televizore dijagonale 40, 46, 51 i 60 inča, ali se očekuje da će model s dijagonalom ekrana od 46 inča biti najprodavaniji.

Ukoliko nekome dva para naočala ne budu dovoljna, bit će moguće dokupiti ih po cijeni od 133 dolara za par. Naočale će upozoravati gledatelja je li preblizu ili predaleko od televizora, što narušava optimalan 3D prikaz.