POVRATAK KASETA

Sony razvio vrpce s kapacitetom od 185 terabajta

08.05.2014 u 07:14

Bionic
Reading

Optički mediji su uz tvrde diskove još davno preuzeli primat kad je riječ o spremanju podataka, no kompanije nisu tek tako otpisale i pohranu podataka na magnetske vrpce. Sony je razvio posebnu tehnologiju kojom na vrpce može spremiti do 185TB podataka, što je 3.700 puta više nego stane na jedan Blu-ray disk

Postupak kojim su ostvarili tako velik kapacitet uključuje ispaljivanje iona argona na posebnu polimersku podlogu, što stvara slojeve sitnih čestica magnetskog kristala na vrlo glatkoj površini. Što je više čestica spremljeno na toj površini, više podataka je moguće pohraniti.


Sony je ovu metodu pohrane razvio posebno za poduzeća kojima su potrebne velike količine spremišnog prostora, a vrijedi reći kako su trenutne magnetske vrpce ograničene na kakvih 2,5TB. Kristalne čestice na Sonyjevom uratku se nalaze u sloju debljine svega pet mikrometara, a veličine su svega 7,7nm (postojeće tehnologije su reda veličine nekoliko desetaka nanometara).

U kompaniji smatraju da još nisu blizu granica te navode kako će i dalje raditi na poboljšanju mogućnosti i gustoće zapisa podataka.