10 TONA OTROVA NA NEBU

Snimljen ruski satelit koji uskoro pada na Zemlju

09.01.2012 u 08:39

Bionic
Reading

Francuski astronom amater Thierry Legault prošli je tjedan snimio prvi videozapis ruskog satelita Fobos-Grunt koji bi, nakon neuspješnog lansiranja na Mars u studenom, ovih dana trebao pasti na Zemlju

U filmu, koji je objavljen na YouTubeu, letjelica se kreće s lijeve strane snimke prema desnoj, a na njoj se razaznaju tankovi s gorivom i solarne ploče.

Legault je za snimanje koristio sofisticiran sustav teleskopskog praćenja. Kaže da je proputovao 800 km od Pariza do Nice da bi pronašao dovoljno vedro nebo.

Fobos-Grunt bi trebao ući u Zemljinu atmosferu krajem ovog tjedna. Ruska svemirska agencija objavila je u petak da bi vatreni let moglo preživjeti 20 do 30 dijelova ukupne težine oko 200 kg. U petak je udaljenost Fobos-Grunta od Zemlje varirala od 177 km u perihelu do 224 km u apohelu.

Letjelica je prilikom lansiranja težila oko 13 tona, od čega je 10 tona bila masa goriva potrebnih za putovanje prema Marsovu najvećem mjesecu Fobosu. Ta goriva - dimetilhidrazin i dinitrogen tetroksid - vrlo su otrovna, međutim stručnjaci vjeruju da će izgorjeti prije nego što satelit udari u tlo.

Dr. Holger Krag iz Operativnog centra Europske svemirske agencije (Esoc) u Darmstadtu u Njemačkoj kaže da će tome značajno pridonijeti konstrukcija rezervoara. 'Ruska svemirska agencija tvrdi da su uglavnom izgrađeni od aluminija koji se tali na prilično niskim temperaturama… Možemo očekivati da će se tankovi raspasti i ispustiti sadržaj. Doći će do samozapaljenja UDMH-a, a ako sav ne izgori, toliko će se raspršiti da njegove koncentracije neće biti opasne', objasnio je Krag.

Točno mjesto udara u Zemlju zasad još uvijek nije utvrđeno. Procjenjuje se da bi se on trebao dogoditi 15. ili 16. siječnja uz moguće varijacije od dva ili čak tri dana. Ako Fobos-Grunt uđe u atmosferu iznad dijela Zemlje koji će u to vrijeme biti u mraku, spektakl će se moći pratiti bez teleskopa i dalekozora.