TEHNO SAVJETI

Smartfon se odjednom sporo puni? Možda zbog ovoga

15.09.2020 u 08:54

Bionic
Reading

Pitate se zašto se vaš smartfon užasno sporo puni? Pobrojali smo pet razloga koji bi mogli objasniti zbog čega se to dešava

Ako se vaš smartfon, neovisno o proizvođaču, puni sporije nego prije, moguće je da problem ne leži u samom uređaju, već u kabelu, adapteru ili samom izvoru struje. USB kabeli zbilja prolaze kroz puno toga, pogotovo u domovima s više korisnika i uređaja. Ovi kabeli su često pregaženi, rastegnuti, presavinuti i stavljeni na mjesta na kojima se često mijenja temperatura. Upravo zato dobro provjerite nalazi li se problem u samoj žici.

Za početak, uzmite drugi punjač i provjerite ima li razlike. Hoćete li nastaviti koristiti isti adapter čak i nakon što kupite novi telefon? Dobra ideja bila bi da koristite onaj noviji. Također pokušajte kupovati punjače od pouzdanih kompanija. Najbolji punjač je onaj koji ste dobili s telefonom - ako kupite neki nepoznati brend, postoji šansa da će se zbog loše kakvoće uređaj puniti puno sporije.

Velik broj ljudi također puni svoje uređaje putem USB-a na računalu. Ovo ponekad nije najbolja ideja, pogotovo ako je računalo staro. Da biste izbjegli sporo punjenje, najbolja solucija je direktno punjenje uređaja - pomoću zidnog punjača.

Problemi s ulazom

Vaš kabel nije jedini element koji bi mogao uzrokovati probleme s punjenjem. Pogledajte na ulaz vašeg uređaja, bio on USB-C ili Lightning, i obratite pažnju na tragove hrđe ili otpada. Premda ovo možda ne utječe na brzinu punjenja, nije na odmet provjeriti. Kako biste pronašli otpad u ulazu, koristite izvor svjetla i počistite ga pomoću čačkalice ili spajalice. Vodite računa o tome da ne budete grubi i da ne grebete po unutrašnjosti ulaza.

Pozadinske aplikacije

Telefoni kojima treba hrpa vremena da se napune obično se i vrlo brzo pune. Krivac za ovo je aplikacija skrivena u pozadini koja cijelo vrijeme troši energiju ili velik broj aplikacija koje neprestano provjeravaju stvari, poput osvježenja stranice, vaše lokacije i tako dalje. Na sreću, Android i iOS imaju alate koji omogućavaju provjeru aplikacija što troše najviše energije. Ako imate Android, odite u Settings > Battery i tamo pronađite listu aplikacija koje troše najviše energije. Ako imate iPhone, birajte stavku Battery u postavkama i tamo provjerite koja aplikacija troši najviše struje.

Neke aplikacije troše puno struje samo zato što ih često koristite. Neke druge, koje možda uopće ne koristite, troše sumnjivo velik postotak baterije - izbrišite ih i vjerojatno ćete povećati brzinu punjenja.

Stara baterija

Ukoliko je vaš telefon stariji od dvije godine, a koristite ga jako često, možda je dobra ideja razmisliti o zamjeni baterije. Litij-ionske baterije ne traju zauvijek te se jedino mogu ponovno napuniti ograničeni broj puta. Prema tome, možda je uzrok problema stara baterija.

Korištenje telefona tijekom punjenja

Ako ste onaj tip osobe koja svoj telefon koristi dok se puni, moguće je da ste razlog sporog punjenja upravo vi. Aplikacije poput Facebooka poznate su po visokoj potrošnji baterije, čemu se može posvjedočiti svaki put kad odlučite napuniti uređaj dok objavljujete nešto na društvenoj mreži.

Ukratko - ako želite da se vaš telefon, koji se ionako sporo puni, zapravo napuni, spustite ga na stol, odmaknite se i dozvolite mu da to učini na miru.