DISNEYJEV PROJEKT

Slušajte tajne poruke tijelom

25.09.2013 u 09:09

Bionic
Reading

'Ishin-Den-Shin', iako na prvi pogled djeluje poput dječje igre, zapravo može imati veoma praktičnu primjenu

Zvučnici, slušalice, odašiljači i prijamnici služe nam za primanje i odašiljanje zvukova. Tako je posljednjih 150 godina. Tijekom tog vremena uvijek se postavljalo pitanje kako prenijeti neku poruku do primatelja, a da okolina to ne čuje.

U Disneyjevom odjelu za istraživanja, čini se, pronašli su veoma jednostavan način za prenošenje tajnih poruka - dodirom.

'Ishin-Den-Shin', japanski izraz za međusobno razumijevanje bez izgovorene riječi, jest tehnologija pretvaranja audio poruka u nečujni signal koji se prenosi ljudskim tijelom.

Govornik izgovara poruku u poseban mikrofon koji zvuk šalje kroz pojačalo tako da on postaje nečujan okolini i tako pojačani zvuk vraća kroz kućište mikrofona govorniku.

Zvuk prolazi kroz tijelo i u trenutku kada govornik dotakne primateljevo uho, njegovo tijelo 'čuje' zvuk iako ga okolina ne može čuti.

U demonstracijskom videu pokazali su kako je moguće iskoristiti dodir kao svojevrstan medij za prijenos poruke do primatelja, a da oni kroz čije tijelo zvuk prolazi ne mogu čuti poruku.

Ishin-Den-Shin


'Tehnologija 'Ishin-Den-Shin' može pretvoriti i obične predmete u interaktivne zvučne naprave bez potrebe za posebnim tehnološkim uređajima. Možemo ju iskoristiti i kako bismo istražili nove pristupe interpersonalnoj komunikaciji, a ona ujedno omogućava prijenos zvuka između osoba putem bilo kojeg fizičkog kontakta', stoji u službenom priopćenju iz Disney Researcha.

Bit će zanimljivo vidjeti u što bi se 'Ishin-Den-Shin' mogao razviti. Možda ćemo u budućnosti zahvaljujući 'Ishin-Den-Shinu' umjesto mobilnim uređajima komunicirati putem ljudskog lanca.